Masterclass Werk Slimmer, Niet Harder leert mensen werken opnieuw uitvinden
Alleen sukkels hebben het druk. Via WhatsApp werd Fred van der Meer door één van zijn dochters gewezen op een gelijknamig artikel op NRC.nl. Voor hem het sein om de werkdrukte voor eens en voor altijd in goede banen te gaan leiden. De masterclass Werk Slimmer, Niet Harder van Alex van Groningen hielp hem daarbij.
De tweedaagse masterclass opende de ogen van Van der Meer. Hij is werkzaam in de bancaire sector en die staat erg onder druk. “Het is juist dan noodzaak om goed met je tijd om te gaan”, legt Van der Meer uit. “Tijdens de masterclass leerde ik prioriteiten te stellen. Ik kies nu mijn thema’s, kies mijn tijd en prioriteer aan de hand van alle opdrachten die ik heb uitstaan. De illusie dat je alles kunt, moet je loslaten. Daardoor wordt het ook rustiger in je hoofd.”
Ook andere deelnemers delen die mening. Ze zeggen vooral steun te hebben aan het opstellen van actielijsten, iets dat ze tijdens de masterclass hebben geleerd. De lijsten zorgen ervoor dat de werkzaamheden adequaat worden ingedeeld. Dat geeft de mensen rust. Ze kunnen een realistische inschatting maken van de tijd die iets kost en daardoor kunnen ze zichzelf realistische doelen stellen.
Meer grip
De actielijsten hebben nog een ander voordeel. “Ik had altijd het gevoel achter de zaken aan te hobbelen”, zegt sectorcontroller Liesbeth Lockefeer. “Dat was voor mij een van de redenen om de masterclass te volgen. “Ik wilde meer grip krijgen op mijn werk, meer overzicht over openstaande zaken en prioriteiten. Dat lukt met de actielijsten, maar ook door werken volgens een vastomlijnde structuur. Dat heb ik nu geleerd.”
Deelnemers aan de masterclass Werk Slimmer, Niet Harder leren in twee dagen om te gaan met de stroom van informatie die ze dagelijks op de werkvloer moeten verstouwen. De trainers leren ze met simpele technieken en handige digitale hulpmiddelen de workflow overzichtelijk te maken en te houden. “Een heleboel dingen zijn heel voor de hand liggend, maar soms moeten ze je opnieuw worden aangereikt”, zegt Lockefeer. “Je moet leren onderscheid te maken tussen denken en doen en je veel bewuster worden over hoe je werkt.”
Bron van onrust
De mailbox wordt door alle cursisten genoemd als een bron van onrust die ze na de masterclass resoluut hebben aangepakt. “Door onderscheid te maken tussen denken en doen leerden we dat we ook in het behandelen van mails prioriteiten moesten stellen”, legt Lockefeer uit.
Het werken met allerlei verschillende mapjes werkt niet. “Je hebt bepaalde hoofdgebieden en daar deel je je mail op in”, zegt Van der Meer. Wat de deelnemers als eerste werd aangeraden was dat ze hun mail ook uit konden zetten. Bij veel bedrijven is dat lastig. Het is soms technisch onmogelijk, en het is in veel werksituaties ook nog eens not done. “Maar toch moet het kunnen”, vindt Lockefeer. “Die pop-ups en geluiden zijn afleiders. En dat zorgt dat je niet in je flow kunt blijven.”
Dat geldt overigens ook voor collega’s. Nee zeggen is vaak moeilijk. De deelnemers aan de masterclass wordt voorgehouden dat het soms wel moet. Een actieplan helpt de schroom weg te nemen. “Je kunt aantonen dat je met iets anders bezig bent en geen tijd hebt”, zegt Lockefeer. Voor Van der Meer ligt nee zeggen anders. “Ik heb daar geen moeite mee, maar in mijn werk kan je niet zo maar nee zeggen.” Hij probeert daarom per geval te bekijken of het een toegevoegde waarde is dat hij zijn prioriteiten verlegt. “Wat levert het op en staat de investering die je daarvoor moet doen wel in verhouding tot wat het oplevert? Dat is de vraag”, zegt hij. “We werken te veel vanuit wenselijkheid of vanuit patroonmatig handelen. We staan onvoldoende stil bij de relevantie van zaken. In een wereld die steeds dynamischer wordt, zal je je die vraag steeds vaker moeten stellen. Want wat vandaag belangrijk is, is morgen volstrekt onbelangrijk.”
Op de goede weg
Alle deelnemers aan de masterclass Werk Slimmer, Niet Harder zeggen veel te hebben opgestoken. De masterclass heeft hun leven positief beïnvloed. “Ik werk nu veelal binnen mijn contracturen”, zegt Lockefeer. “Ik pak ’s avonds niet snel mijn laptop voor het werk en neem lunchpauzes. Maar het is vooral rustiger in mijn hoofd. Deze masterclass leidt echt tot veranderingen.” Van der Meer heeft nog niet alles ingebed in zijn werkende leven. “Maar ik ben op de goede weg. Soms val ik terug in mijn oude gedrag, maar dat is niet erg. Ik weet dat van mezelf. Je wilt ergens anders heen en op een gegeven moment merk je ook dat je ergens anders bent.”
—
Wordt u dagelijks overspoeld door informatie en onnodige afleidingen? Heeft u het gevoel dat u geleefd wordt? Volg dan de succesvolle Masterclass ‘Werk Slimmer, niet Harder’ voor minder stress en meer productiviteit. Win tijd en krijg weer grip op uw werk. Meld u direct aan.