Massaontslagen en outplacement 3.0.

De kranten staan weer vol van massaontslagen bij financiële instelllingen in Nederland en bij bedrijven die voor die sector werken.

Door Tony de Bree
Vooral bij de grootbanken loopt het aantal mensen dat hun vaste baan verliest in de duizenden. En ook in de verzekeringsbranche gaat het nu hard. Wat daarbij opvalt is dat veel mensen die hiermee in aanraking komen nog steeds moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. 
Want wat is die nieuwe realiteit? Nou, die ziet er zo uit: de werkgelegenheid in de financiële sector loopt snel terug en in feite ben je boven de 45 als (te) hoogopgeleide manager of medewerker kansloos als het gaat om het vinden van een nieuwe baan. 
Daar komt nog bij dat overstappen naar een andere sector in Nederland over het algemeen moeilijk gaat en wat tenslotte ook niet echt helpt is dat de werkgelegenheid met betrekking tot vaste banen in veel takken van sport sterk terugloopt. Het is dan ook op zijn zachtst gezet opvallend dat veel organisaties nog steeds doorgaan met mensen vooral voor te bereiden op de oude arbeidsmarkt met sollicitatietrainingen en het leren opstellen van cv’s, zoals ikzelf ook nog vijf jaar geleden heb mogen ervaren na mijn vertrek bij ABN AMRO.
 
Vorige week was ik op uitnodiging van een ex-RABO collega bij een sessie met 30 ex-RABO medewerkers die per 1 januari 2016 hun vaste baan kwijt waren geraakt. En daar hoorde ik dezelfde verhalen en ervaringen. Het was leuk om met hun persoonlijke tips en ervaringen te kunnen delen (zie hier). 
De vraag is wat er dan wel zou moeten gebeuren. Dat is redelijk eenvoudig. Als je constateert dat we van een arbeidsmarkt met vaste banen naar een ad-hoc markt van klussen en flexwerk gaan (eigenlijk zitten we daar al lang in), dan moet je dus je programma en focus van traditioneel outplacement verleggen naar wat ik ‘outplacement 3.0’ noem. 
Je biedt daarbij medewerkers een programma aan dat ook gericht is op ondernemerschap in deeltijd of zelf voltijds. Op ‘je eigen broek op leren houden’ en je eigen verdienmodel en eigen businessmodel te ontwikkelen en uit te voeren. En dat is hard nodig. Veel ZZP’ers in Nederland kunnen niet rond komen en het is dus van het uiterste belang dat je jezelf goed als ondernemer in de dop op die stap voorbereidt. 
En daarbij speelt de (ex-) werkgever een belangrijke rol. De betrokken financiële instelling heeft daar trouwens ook een groot eigen belang bij. Je kunt toch beter investeren in je managers en je medewerkers die je organisatie gaan verlaten door ze te helpen weer een nieuw inkomen te genereren in plaats van aan redelijk zinloze activiteiten als sollicitatietrainingen en brieven schrijven? Natuurlijk is dat nooit weg, maar het accent moet in ieder geval op het voorbereiden op de flexmarkt en ondernemerschap komen te liggen. Dan creëer je bovendien ook nog eens loyale ex-managers en medewerkers. Een groep mensen waarvan we weten dat ze als je ze goed behandelt, ze tot de meest loyale klanten behoren. Mooi toch? 
Tony de Bree is management consultant, online ondernemer, spreker, opleider, trainer, business coach en o.a. auteur van een aantal boeken waaronder ‘Geld verdienen met jezelf‘. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst’ voor zzp’ers, starters en startups. Een boek met aparte hoofdstukken over wat je moet doen bij reorganisaties en over ‘Van werknemer tot ondernemer’. Lees hier de review van Rienke Vingerling van Finance.nl.    

Gerelateerde artikelen