‘Markt alternatieve financiering wordt mainstream in Europa’
De Europese alternatieve financieringsmarkt groeide met 144 procent in 2014 tot 2,957 miljoen euro. Alternatieve financiering is in Europa het grootste in UK, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Nederland en Spanje.
In Nederland is de markt in 2014 gegroeid naar 78 miljoen euro. De online alternatieve financieringsmarkt in Europa groeide vorig jaar met 144 procent uit tot bijna 3 miljard euro en kan pieken tot 7 miljard euro in 2015.
Dat blijkt uit het eerste uitgebreide pan-Europese benchmarking onderzoek van alternatieve financiering geproduceerd door het New Centre for Alternative Finance van de University of Cambridge Judge Business School en het professionele dienstenbedrijf EY ism met CrowdfundingHub, 13 andere nationale of regionale sectorverenigingen en 255 toonaangevende platforms in Europa en omvatte naar schatting 85-90 procent van de alternatieve financieringsmarkt in Europa.
Online alternatieve financiering – inclusief equity-based crowdfunding en peer-to-peer bedrijfsleningen – dat tot voor kort als een niche-activiteit werd beschouwd, is in Europa een steeds vaker voorkomende bron van financiering geworden voor MKB bedrijven, start-ups en veel andere ondernemingen, zegt het rapport met als titel “Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking Report”.
Online alternatieve financiering groeide in Europa van 1,21 miljard euro in 2013 tot 2,96 miljard euro in 2014. De Europese alternatieve sector is goed op weg om te groeien naar 7 miljard euro in 2015.
In 2014 werd 201 miljoen euro van de vroege fase, groei- en werkkapitaalfinanciering geleverd aan Europese MKB bedrijven en start-ups via alternatieve financieringsplatforms. Het volume aan online alternatieve bedrijfsfinanciering groeide jaarlijks gestaag met circa 75 procent, en het geschatte aantal start-ups en MKB bedrijven dat gefinancierd werd via online alternatieve financieringsplatforms groeide met een gemiddeld percentage van 33 procent in de afgelopen drie jaar tot circa 5,801 in 2014.
________________________________________________________________________________________
Voorziet u een (her)financieringsbehoefte? Is de bank ook uw belangrijkste bron van financiering? Kunt u nog rekenen op ononderbroken financiering van uw onderneming? Volg de eendaagse Masterclass Alternatieve Financieringsvormen en maak een succes van uw (her)financiering. Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de continuïteit en groei van uw onderneming veilig te stellen. Meld u nu aan….
________________________________________________________________________________________
“Deze nieuwe vormen van alternatieve financiering groeien snel en deze groei begint institutionele investeerders aan te trekken,” zegt Robert Wardrop, Executive Director van het pas gelanceerde Centre for Alternative Finance in Cambridge Judge, en mede-auteur van het nieuwe rapport. “Alternatieve financiering staat op het punt – toch in sommige Europese landen – om mainstream te worden.”
“Tot nu toe was er zeer weinig harde data beschikbaar over de impact van de sector in Europa,” zei Andy Baldwin, Managing Partner Financial Services bij EY voor Europa, Midden-Oosten, India en Afrika. “Dit rapport toont aan dat, hoewel de alternatieve financieringsmarkt op het vasteland nog steeds veel kleiner is dan de sector in het Verenigd Koninkrijk, deze niet genegeerd kan worden.”
Ronald Kleverlaan, initiatiefnemer van de CrowdfundingHub en Executive Board Member van het European Crowdfunding Network, zegt: “In veel Europese landen begint alternatieve financiering een serieuze mogelijkheid voor MKB bedrijven en startups te worden. Om de groei door te zetten naar niveaus zoals in het Verenigd Koninkrijk, is een actief beleid vanuit de overheid nodig, waarbij het UK-beleid als voorbeeld genomen kan worden.”
Het Verenigd Koninkrijk is veruit het grootste Europese land voor alternatieve financiering, met 2,34 miljard euro (1,78 miljard pond) in 2014, gevolgd door Frankrijk met 154 miljoen euro, Duitsland met 140 miljoen euro, Zweden met 107 miljoen euro, Nederland met 78 miljoen euro en Spanje met 62 miljoen euro.
Alternatieve financiering in Europa (exclusief het Verenigd Koninkrijk) groeide van 338 miljoen euro in 2013 tot 620 miljoen euro in 2014, en kende een gemiddelde groei van 115 procent in de afgelopen drie jaar – met peer-to-peer consumentenleningen als grootste marktsegment van 275 miljoen euro in 2014, gevolgd door reward-based crowdfunding van 120 miljoen euro, peer-to-peer bedrijfsleningen van 93 miljoen euro en equity-based crowdfunding van 83 miljoen euro
“Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking Report” kan gratis gedownload worden via: www.jbs.cam.ac.uk/ccaf/movingmainstream