Maak werk van je netwerk
Bedenk wat je wilt
Stel jezelf een doel als je naar een bijeenkomst gaat waar je kunt netwerken. Wil je nieuwe ideeën opdoen, horen wat er speelt in je vakgebied of zoveel mogelijk mensen ontmoeten? Met een doel voor ogen ga je gerichter te werk bij het netwerken. Zoek altijd uit wie aanwezig zal zijn. Komt er iemand die interessant voor je is, regel dan dat je aan hem of haar wordt voorgesteld.
Stap over de drempel
En dan sta je daar op zo’n bijeenkomst, met mooie, interessante contacten om je heen. En wat doe je? Je kiest de veilige weg en blijft praten met je vertrouwde collega’s. Gemiste kans!
Het valt niet mee om op een onbekende persoon af te stappen. Maar als je nieuwe mensen wilt ontmoeten, kom je er niet onderuit. Verman jezelf, recht je rug en stap op iemand af die ook alleen staat. Die persoon zal je dankbaar zijn. Begin met vragen stellen en zoek naar overeenkomsten tussen jullie, dan gaat het gesprek vanzelf lopen.
Komt er iemand bij jullie staan die je niet kent? Maak het die ander gemakkelijk en stel jezelf en je gesprekspartner onmiddellijk voor. Zo betrek je de derde persoon erbij en dat breekt het ijs voor alle drie. Bovendien straal je door dit initiatief zelfvertrouwen uit.
Begin met geven
Focus je bij het netwerken niet op je eigen belangen, maar op die van de ander. Luister goed naar hem of haar, vraag door en bedenk hoe je kunt helpen. Is er iemand in je netwerk die iets voor je gesprekspartner kan betekenen? Koppel die mensen dan. Als je gericht bent op het helpen van de ander, komen jouw belangen vanzelf een keer in beeld. Iemand voor wie je iets hebt gedaan, is namelijk geneigd ook iets voor jou te doen. Maar verwacht niet direct iets terug; die garantie heb je niet.
Deel visitekaartjes uit
Overhandigde visitekaartjes zijn duurzaam. Ze worden gewoonlijk bewaard en komen geregeld opnieuw tevoorschijn. En daarmee de herinnering aan jou. Zorg dus dat je ze altijd bij je hebt en deel ze uit aan wie maar wil.
En de kaartjes die je zelf krijgt toegestopt? Berg ze op volgens een systeem. Check ook LinkedIn. Heeft je nieuwe relatie een profiel, vraag dan om te linken. Daardoor blijf je gemakkelijk in contact.
Onderhoud je contacten
Als je verwacht na een netwerkbijeenkomst meteen met een opdracht naar huis te gaan, wordt netwerken een teleurstelling voor je. Aan een rijke oogst gaan zaaien en intensief tuinieren vooraf. Breid daarom voortdurend je kennissenkring uit en onderhoud deze contacten goed. Bel of mail op gezette tijden, ga langs of nodig je contact uit, want alleen zo bouw je een relatie op.
Heeft iemand iets voor jou gedaan, stuur een bedankje of bel even. De ander voelt zich dan gewaardeerd en dat maakt het contact beslist steviger. Krijg je een tip waar je niets mee kunt, doe er dan iemand anders een plezier mee en laat dit weten aan de tipgever.
Met deze adviezen wordt netwerken een stuk eenvoudiger. Heb je zelf nog ideeën om beter te netwerken, laat het me weten.
Mariët Hermans is expert in bedrijfscommunicatie.