Low-code of no-code, de weg naar de toekomst (1)

Hoe je met PowerApps eenvoudig complexe functionaliteiten toevoegt aan Excel.

Een serie blogs over Excel en Power BI.

BLOG – We kijken naar het toevoegen van gegevens in Excel of een database door middel van PowerApps. Daarmee werk je als Excel gebruiker in onderste laag van het vijflagen model voor Business Intelligence (verbinden, voorbereiden, analyseren, visualiseren, delen): het opslaan van data in Excel (of andere types databases).

Door Henk Vlootman, adviseur, trainer, spreker en auteur, en topspecialist op het gebied van Microsoft Power BI en Power Query.

Microsoft is van oudsher een high-code bedrijf. Hun programma’s bestaan uit veel, vaak voor de outsider onleesbare, gecodeerde teksten. Dat geldt ook voor de programma’s, die je maakt met de software van Microsoft. Programma’s met heel veel complexe code worden high-code programma’s genoemd. Maar de laatste tijd verplaatst de strategie van Microsoft zich naar een low-code, of zelfs een no-code omgeving. Dat is heel goed nieuws voor de business, want met low-code of no-code applicaties komen plotseling professionele oplossingen binnen jouw bereik.

1 x 5 = te veel

Kijk eens mee naar het voorbeeld in de afbeelding links. De afbeelding toont een stukje (high-) code in VBA (Visual Basic for Applications) in Excel. Dat is, op zijn minst gezegd, best gecompliceerde code. Niet iets dat je op een zondagmiddag uit je mouw schudt. Kijk je naar de afbeelding rechts, een stukje XLM-code van benoemde bereiken in een Excel bestand, dan zie je die taal weer compleet anders is dan VBA. Hoe bedoel je dat het leven van de Excel gebruiker ongecompliceerd is!

Excel bevat, naar mijn weten, de meeste high-code programmeertalen! Zo tref je Functies in Excel, DAX in Power Pivot, M in Power Query en, als apart toetje, VBA aan. En doe je aan Excel troubleshooting, dan kijk je graag onder de motorkap van een Excel bestand. Daarvoor heb je weer kennis van XLM nodig. Maar liefst vijf high-code talen! Alleen daarop al baseer ik mijn stelling dat niemand in deze wereld alles van Excel kent, laat staan gebruikt.

Van high naar low

Microsoft is van origine een solide rots – of mag ik zeggen berg – in deze high-code programmeeromgevingen. Maar tijden veranderen. Low-code of no-code programma's, desgewenst omschreven als apps, rukken razendsnel op. De namen low-code of no-code zeggen het al. Het zijn omgevingen, waarin je met minimale of geen code werkt. Dat is enerzijds een beperking, want je bent afhankelijk van het voorwerk van Microsoft, maar anderzijds biedt het de gebruiker veel meer ingangen naar professioneel gebruik van databronnen. En omdat het schrijven van code tot een minimum is beperkt, gaat het samenstellen van een app ook veel sneller.

Een van die nieuwe low-code apps, die Microsoft heeft ontwikkeld, is PowerApps. Met PowerApps – de naam zegt het al – ben je in staat om zelf apps te maken en te publiceren, waarna iedereen in de organisatie ermee kan gaan werken. Voegt PowerApps dan iets toe aan de gereedschapskist van de Excel gebruiker? Jazeker, want plotseling pas je geheel andere functionaliteiten toe aan jouw business processen, die desgewenst naadloos samenwerken met Excel.

Volgende keer een praktijkvoordeel van PowerApps: geclusterde validatie, zonder complex programmeren.

Blogs in deze serie:

Gerelateerde artikelen