Let op de euro in 2017!
Lees ook: Hoe bescherm je je bedrijf tegen valutavolatiliteit?
2016 was een bewogen jaar. In landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werd duidelijk dat de stemming tegen de gevestigde orde en tegen globalisme de overhand heeft gekregen. Of je dit nu leuk vindt of niet, dit speelt in de hele wereld een grote rol en belooft ook van invloed te zijn tijdens de aanstaande verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland.
2016 was ook een bewogen jaar voor het Britse pond. In 2017 zullen de ogen gericht zijn op de euro. Met dat in het achterhoofd, kan het dit jaar een aantal kanten op met de eenheidsmunt. Verder zal de huidige trend van anti-globalisme waarschijnlijk ook opkomende markten raken.
De Europese lakmoesproef
Zoals de zaken er nu voor staan, hangt de kracht van de euro af van drie politieke momenten in 2017: de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het is de grote vraag of de golf aan populisme die Donald Trump uiteindelijk het Amerikaanse presidentschap heeft opgeleverd ook zo’n invloed zal hebben in aanloop naar en tijdens de Nederlandse en Franse verkiezingen. Geert Wilders en Marine Le Pen gaan beiden aan kop in de meest recente peilingen. Ze kijken allebei de kunst af van de Brexit- en Trump-campagnes om enthousiasme in hun eigen campagnes te krijgen.
Alhoewel ik ervan uit ga dat de gevestigde middenpartijen de Franse en Duitse verkiezingen gaan beheersen, is dat voor de Nederlandse verkiezingen moeilijker te zeggen. Onze inschatting is dat markten de lange-termijn politieke risico’s in Europa overschatten. Op de korte termijn echter verwacht ik wel een behoorlijk zwakkere euro, zeker ten opzichte van de dollar.
Opkomende markten
Nu de agenda’s in de VS en in iets mindere mate in het VK een meer nationale focus krijgen, verwacht ik negatieve wetgeving voor bedrijven in opkomende markten die hebben geprofiteerd van ongeveer tien jaar wereldwijde productiviteit. Trump is geen fan van internationale vrijhandel waar verdragen als NAFTA, TTIP en TPP voor staan. Hij staat op het punt om het landen die hij als rivaal beschouwt of als ontrouwe of onbetrouwbare bondgenoot ziet moeilijk te maken om handel met de VS te drijven.
Tijdens zijn campagne dreigde Trump op zijn eerste dag als president met een heffing van 15 procent op de import van Chinese goederen in de VS voor een periode van 150 dagen. Zo’n maatregel gaat waarschijnlijk een tegenreactie uitlokken van de Chinese autoriteiten (zoals de omzet van iPhones), waardoor beide economieën schade zullen lijden.
Ook landen als Singapore en Zuid-Korea, die sterk van Amerikaanse investeringen afhankelijk zijn, zullen de negatieve invloed van het beleid van president Trump voelen.
Tot slot mogen we Mexico niet vergeten. Dat land gaat de grootste impact van Trump ervaren. Diens handelsbeleid is gestoeld op bullebaktaktieken. Wat dat betreft is het net als op het schoolplein waar de bullebak zich richt op de zwakkeren (bijvoorbeeld Mexico) en zich niet waagt aan de sterkeren (bijvoorbeeld China).
Dus wat kunnen we verwachten…
2016 heeft de basis gelegd voor 2017 op een manier die weinigen voor mogelijk hadden gehouden aan het begin van het jaar; de afgelopen 12 maanden waren een lesje in hoogmoed en het gevaar van echokamers. De verschuivingen in het afgelopen jaar waren politiek gemotiveerd, terwijl de veranderingen van de komende twaalf maanden de uitkomst zullen zijn in concreet beleid.
Ik ben 2015 en 2016 voorzichtig optimistisch ingegaan, maar 2017 is meer een zaak van verwacht pessimisme. Ik hoop het bij het verkeerde eind te hebben.
Voor de korte termijn
Groei en inflatie of het ontbreken van beide in de Eurozone zullen op korte termijn twee belangrijke onderwerpen zijn, evenals elke stap door de Europese Centrale Bank om een van beide te stimuleren, waardoor speculanten een reden hebben om de euro te verkopen. Pariteit van de dollar met de euro is dichterbij gekomen door de sterk door Trump gedreven dollar en de politieke problemen in Europa. Het is waarschijnlijk dat ergens in 2017 de Amerikaanse munt even veel waard wordt als de eenheidsmunt. Dat jaagt veel Europeanen schrik aan, omdat ze dan duurder uit zijn bij de aanschaf van de Amerikaanse producten. Wat 2017 ons ook gaat brengen op het gebied van internationale valuta, ook dit jaar is het weer zaak om uw valutarisico’s scherp op het netvlies te houden.
Jeremy Cook is hoofdeconoom van valuta-expert World First