Langere crisis: meer werkstress
Naarmate de coronacrisis langer duurt, kampt 29 procent van de werkenden met steeds meer werkstress. 38 procent doet het werk met minder plezier en 21 procent zegt dat de sfeer op het werk steeds grimmiger wordt. Ook geeft ruim 1 op de 3 ondervraagden aan dat het verzuim op het werk toeneemt. Een vijfde stelt dat de onderlinge spanningen op de werkvloer oplopen. Dit blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder ruim 1500 leden. Het CNV pleit daarom voor acute crisishulpverlening om een hausse aan burn-outs te voorkomen.
CNV wil speciale aandacht voor thuiswerkers: 35 procent voelt zich steeds eenzamer door het thuiswerken, 18 procent is ontevreden hoe de leidinggevende vanaf afstand het team aanstuurt en 12 procent krijgt te weinig steun van de leidinggevende om het werk goed te doen.
Explosieve toename ziekteverzuim
Het aantal ziekmeldingen schoot in de laatste week van september door de aangekondigde striktere coronamaatregelen dan ook door het dak, zo blijkt vandaag uit cijfers van de Arbo Unie. De toename is in alle sectoren te zien, ook daar waar al veel thuisgewerkt werd. “Tijdens de eerste lockdown was iedereen nog vol goede moed, nu vragen mensen zich af hoe lang dit nog gaat duren,” zegt de Arbo Unie. De Arbo Unie benadrukt dat thuiswerken zowel fysiek als sociaal ongezond is.
Bij het begin van de virusuitbraak in maart meldden meer dan 11.000 mensen zich ziek. Tijdens de lockdown bleef het aantal ziekmeldingen gedurende april en mei stabiel rond de 3000 per week. Vermoedelijk vanwege het toen al moeten thuisblijven en de economische onzekerheid. Mensen die vrezen voor hun baan, melden zich niet zo snel ziek, redeneert de Arbo Unie. In de laatste week van september, toen er nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd, was een piek van iets meer dan 8000 ziekmeldingen.
(bron: CNV; foto: Sydney Sims, Unsplash)