Lagere groei China. Gaan Nederlandse bedrijven dat voelen?

Chinese economie

China’s economie groeide minder dan verwacht in het tweede kwartaal van 2024. Het bruto binnenlands product (bbp) van China groeide met slechts 4,7 procent, lager dan de voorspelde 5,1 procent. Dit cijfer, gemeld door het Nationale Bureau van Statistiek in Beijing, markeert de laagste groei sinds begin 2023. In het eerste kwartaal van dit jaar was de groei nog 5,3 procent. Dat schrijft het ANP.

  • China’s bbp-groei slechts 4,7% in Q2
  • Handelsbeperkingen blijven economische groei remmen
  • Derde Plenum biedt mogelijk nieuwe steunmaatregelen

China streeft naar een jaarlijkse groei van 5 procent, maar met de huidige cijfers lijkt dat een uitdaging. Economen verwachten dat extra beleidssteun nodig zal zijn om deze doelstelling te bereiken. De groei van vorig jaar bedroeg 5,2 procent. Problemen zoals de schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en een vergrijzende bevolking spelen een grote rol in de huidige economische vertraging.

Werkloosheid en consumptie

Het werkloosheidspercentage bleef in juni stabiel op 5 procent, hoewel dit cijfer de arbeidsmigranten uit plattelandsgebieden niet omvat. Belangrijker nog is de zwakke groei in de winkelverkopen, die met slechts 2 procent stegen in juni. Dit is de kleinste stijging sinds december 2022, en een teken dat eerdere maatregelen om het consumentenvertrouwen te herstellen, weinig effect hebben gehad.[Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Impact op internationale handel

De handelsspanningen tussen China, de Verenigde Staten en de Europese Unie blijven de toegang van China tot belangrijke technologieën beperken. Tegelijkertijd heffen deze regio’s importtarieven om hun markten te beschermen tegen goedkope Chinese goederen. Deze handelsbelemmeringen dragen bij aan de economische vertraging.

Industriële productie als lichtpuntje

Ondanks de dalende consumptie en groei, was er een positieve ontwikkeling in de industriële productie, die in juni met 5,3 procent steeg. Dit was sterker dan verwacht en geeft een enigszins positief signaal te midden van de economische uitdagingen.

Gevolgen voor nederlandse bedrijven

De langzamere groei van China heeft directe en indirecte gevolgen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de internationale handel en investeringen. Met name de technologie- en exportsectoren kunnen de effecten voelen van de verminderde vraag en handelsbeperkingen. Financiële managers zullen extra voorzichtig moeten zijn met hun strategieën in deze volatiele markt.

De recente lagere groei van China (4,7% in het tweede kwartaal van 2024) en handelsbeperkingen kunnen Nederlandse bedrijven beïnvloeden. Vooral technologie- en exportsectoren moeten alert zijn op verminderde vraag en strategische afhankelijkheden. Volgens cijfers van de KvK importeerden Nederlandse bedrijven in 2023 voor ruim 59 miljard euro aan goederen uit China. De belangrijkste importcategorieën zijn elektrische apparaten, toestellen voor telecommunicatie, en kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines. Nederland exporteerde in 2023 voor meer dan 30 miljard euro naar China. De belangrijkste exportproducten waren bereide voedingsmiddelen, gespecialiseerde machines en elektrische apparaten.

Strategieën voor aanpassing

Nederlandse bedrijven moeten mogelijk hun strategieën aanpassen in reactie op deze ontwikkelingen. Diversificatie van markten, kostenbeheersing en investering in technologie kunnen belangrijke stappen zijn om de impact te mitigeren. Daarnaast is het belangrijk om de aankomende beleidsmaatregelen van de Chinese overheid nauwlettend te volgen, aangezien deze het economische landschap aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Verwachtingen voor de toekomst

Economen kijken uit naar het Derde Plenum van de regerende Communistische Partij deze week. Dit is een belangrijke bijeenkomst waar nieuwe steunmaatregelen voor de economie kunnen worden aangekondigd. Elke nieuwe beleidsmaatregel kan invloed hebben op de wereldwijde markten en de economische strategieën van Nederlandse bedrijven.

Recente internationale reacties

Internationale markten reageren voorzichtig op de recente cijfers uit China. Volgens Reuters zijn investeerders bezorgd over de langzamere groei en blijven ze afwachtend totdat er duidelijkheid komt over mogelijke nieuwe beleidsmaatregelen . De Financial Times meldt dat Europese bedrijven, waaronder enkele Nederlandse, zich al voorbereiden op langere perioden van economische onzekerheid.

Gerelateerde artikelen