Krapte erger: vacatures bijna gelijk aan werklozen
In het tweede kwartaal van 2019 nam het aantal openstaande vacatures met 6 duizend toe tot 284 duizend. Het aantal werklozen daalde met 11 duizend naar 305 duizend. Zo meldt het CBS vandaag. Hierdoor is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen. Ook het aantal banen is verder gestegen in het tweede kwartaal.
De meeste vacatures zijn in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. In de zorg steeg het aantal openstaande vacatures het voorbije kwartaal het hardst. Ook in de bouw en horeca stijgt de vraag naar personeel. In de financiële dienstverlening gingen juist banen verloren. Het aantal werkenden met een vast contract nam het afgelopen kwartaal ook toe. Op jaarbasis nam het aantal vaste werknemers met 193.000 toe tot 5,5 miljoen. Dat is nog wel minder dan in de jaren vóór de economische crisis. De jarenlange toename van het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, zoals ZZP'ers en oproepkrachten, is in de eerste twee kwartalen gestagneerd.
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is gedaald naar 75 duizend in het tweede kwartaal van 2019. Dat zijn 53 duizend langdurig werklozen minder dan een jaar eerder in hetzelfde kwartaal. Het aandeel langdurig werklozen is het grootst onder werkloze 45-plussers: in het tweede kwartaal van 2019 was 42 procent van hen minstens een jaar werkloos. Ten opzichte van een jaar eerder was dat een forse daling, in het tweede kwartaal van 2018 was het nog 58 procent.
UPDATE: Binnenkort komt er weer wat ruimte op de arbeidsmarkt: een studie van de Universiteit van Leuven schat het banenverlies in Nederland door de Brexit op 19.000, en bij een no-deal Brexit zelfs 73.000. Nederland is daarmee een van de hardst geraakte landen.
(bron: CBS)