KPMG: ‘Greenwashing risico’s voor finance management nemen toe’

Hoe kan de CFO’s risico op greenwashing beperken in een veranderend regel- & wetgevend landschap?

Nederlandse CFO’s en senior financiële bestuurders krijgen te maken met toenemende regelgeving, controle en reputatierisico’s met betrekking tot greenwashing, aldus een recent rapport van KPMG. De studie, die 25 rechtsgebieden wereldwijd onderzocht, benadrukt de groeiende complexiteit van duurzaamheidsrapportages en de potentiële gevolgen van misleidende milieubeweringen. Nu de vraag van consumenten naar milieuvriendelijke producten toeneemt en investeerders prioriteit geven aan ESG-factoren, moeten financiële leiders in een veranderende omgeving van regels- en wetten navigeren om ervoor te zorgen dat hun groene claims onderbouwd en compliant zijn.

  • KPMG-rapport onthult dat 42% van de groene claims in de EU “vaag, misleidend of ongegrond” is.
  • Europa heeft tegen 2030 een investering van €800 miljard nodig om klimaatdoelen te halen.
  • Financiële sector staat onder verhoogde controle over duurzaamheidspraktijken en claims.

Wereldwijde trends in greenwashing

Uit het KPMG-rapport blijkt dat beschuldigingen van greenwashing wereldwijd toenemen, waarbij overheidsinstanties hun toezicht verscherpen. Belanghebbenden, waaronder consumenten, werknemers en bestuursleden, zijn alerter geworden bij het beoordelen van duurzaamheidsclaims van bedrijven. Volgens de studie wil 72% van de consumenten hun ecologische voetafdruk verkleinen, terwijl 42% van de groene claims in de EU als “vaag, misleidend of ongegrond” werd beoordeeld.

CFO’s in risicovolle sectoren moeten extra waakzaam zijn bij hun duurzaamheidsrapportages en claims.

Financiële sector in de schijnwerpers, 800 miljard nodig

De financiële sector speelt een cruciale rol in het financieren van de overgang naar een duurzame economie. Het rapport benadrukt dat het behalen van wereldwijde netto-nuldoelen aanzienlijke investeringen vereist. Alleen al Europa moet tegen 2030 €800 miljard investeren om klimaatdoelstellingen te halen en de industriële concurrentiepositie te behouden. Als gevolg hiervan staan bedrijven in de financiële dienstverlening onder streng toezicht wat betreft hun duurzaamheidspraktijken en de nauwkeurigheid van hun milieubeweringen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

 

Risico’s voor Nederlandse bedrijven

Voor Nederlandse CFO’s zijn de implicaties aanzienlijk. Bedrijven die ongefundeerde of misleidende duurzaamheidsclaims doen, lopen risico op reputatieschade, juridische gevolgen en beschuldigingen van NGO’s, activistische organisaties, concurrenten en andere belanghebbenden. De financiële gevolgen van beschuldigingen van greenwashing door niet te bewijzenclaims, kunnen groot zijn, met mogelijke impact op aandelenkoersen, consumentenvertrouwen en investeerdersvertrouwen.

Stappen voor financieel management om risico’s te beperken

Om deze uitdagingen aan te pakken, kunnen Nederlandse CFO’s en senior financiële managers maatregelen nemen:

  1. Robuuste duurzaamheidsrapportages implementeren: Zorg ervoor dat alle milieubeweringen worden ondersteund door verifieerbare gegevens en in lijn zijn met erkende internationale standaarden.
  2. Interne audits uitvoeren: Controleer regelmatig duurzaamheidspraktijken en claims in alle bedrijfsonderdelen om mogelijke greenwashing-risico’s te identificeren.
  3. Investeren in personeelstraining: Informeer medewerkers over de risico’s van greenwashing en het belang van nauwkeurige duurzaamheidsrapportage.
  4. Betrek belanghebbenden: Houd open communicatie met investeerders, consumenten en regelgevende instanties over duurzaamheidsinitiatieven en voortgang.
  5. Blijf op de hoogte van regelgeving: Volg de ontwikkelingen in regelgeving rond verduurzaming en greenwashing in Nederland en de EU om compliant te blijven.
  6. Overweeg externe verificatie: Schakel onafhankelijke auditors in om duurzaamheidsclaims te controleren en geloofwaardigheid te versterken.

Veranderend regelgevend landschap

Het rapport merkt op dat, hoewel internationale standaarden zoals de ISSB van de IFRS en de ESRS van de EU in ontwikkeling zijn, het regelgevend landschap nog onvolwassen is. Dit bemoeilijkt de inspanningen van bedrijven om beschuldigingen van greenwashing te voorkomen. Nederlandse CFO’s moeten toezien op opkomende regelgeving en richtlijnen, zowel op nationaal als EU-niveau, om ervoor te zorgen dat hun duurzaamheidsrapportagepraktijken compliant blijven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Sector-specifieke overwegingen

Verschillende sectoren lopen uiteenlopende risico’s op greenwashing. Het KPMG-rapport benadrukt dat sectoren zoals olie en gas, banken en financiële diensten, en reizen en luchtvaart bijzonder kwetsbaar zijn voor beschuldigingen van greenwashing. Nederlandse CFO’s in deze risicovolle sectoren moeten extra waakzaam zijn bij hun duurzaamheidsrapportages en claims. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Op dinsdag 15 april nemen we je tijdens FM Dag 2025 mee op ontdekkingsreis door de kleine veranderingen die zorgen voor grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell, verkennen we onder andere het integreren van laagdrempelige automatisering tot het herkennen van early warning signs in financiële patronen om het verschil in jouw organisatie maken. Reserveer nu je ticket met early-bird korting.

Toekomstperspectief

Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt in bedrijfsstrategieën en investeringsbeslissingen, zal de druk op het financieel management –om nauwkeurige en transparante milieurapportages te garanderen– alleen maar toenemen. Nederlandse financiële leiders moeten de vraag naar groene initiatieven in balans brengen met de noodzaak van rigoureuze gegevensverificatie en naleving.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.
Gerelateerde artikelen