Kortere werkweken leiden tot hogere productiviteit

Werkweken van veertig uur zijn helemaal niet goed voor de zaak.

Veel werkgevers en economen pleiten voor langer werken en het verminderen van deeltijdwerk. Het zou een probaat middel zijn tegen personeelstekorten en leiden tot een hogere productiviteit. Maar deze aanpak blijkt averechts te werken. Werkweken van minder dan veertig uur en flexibele werktijden leiden juist tot een hogere productiviteit.

Dat ontdekte de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de Verenigde Naties na een onderzoek. Werkgevers doen er goed aan kom kortere werkweken met flexibele werktijden te stimuleren, zo adviseren de onderzoekers. Dat is ook goed voor de balans tussen werk en privé.

In het onderzoek is gekeken naar het aantal werkuren en werkroosters en wat voor invloed die hebben op zowel de bedrijfsprestaties als de balans tussen werk en het privéleven van werknemers. Kortere werkuren zijn gunstiger voor dat laatste, maar ploegendiensten en oproepwerk kunnen weer negatieve effecten hebben. Ook kunnen sommige flexibele roosters genderongelijkheid en gezondheidsrisico’s in de hand werken.

Maar flexibiliteit voor werknemers over waar en hoe ze werken zorgt ook voor een hogere productiviteit. Lange dagen maken is doorgaans niet goed voor die productiviteit. Minder flexibiliteit is voor bedrijven ook duur, omdat dit een hoger verloop van personeel in de hand werkt.

(ANP)