Kopzorgen: kosten van en risico’s bij contante betalingen
In Europees verband wordt gewerkt aan een verplichting om contante betalingen te accepteren. Nederlandse bedrijven zijn dan zeker 730 miljoen euro kwijt als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. Dit komt naar voren uit onderzoek van SEO in opdracht van Betaalvereniging Nederland en ondernemers.
Wat is er tegen contante betalingen?
Ze zijn tijdrovend. Vorige maand meldden de partijen op basis van onderzoek al dat cashbetalingen voor ondernemers veel duurder zijn dan pinnen.
Wat vormt de grootste kostenpost?
Het aanpassen of vervangen van bestaande betaalautomaten zodat deze ook cash accepteren. Naast deze eenmalige uitgaven komen er jaarlijks nog minimaal 60 miljoen euro aan extra kosten bij, onder meer voor het transport van contant geld en de extra tijd die werknemers kwijt zijn aan het verwerken van cashbetalingen. Mogelijk moeten sommige bedrijven meer uitgeven aan veiligheidsmaatregelen als er meer cash aanwezig is. Risico’s als fraude zijn nog meegerekend.
Waar komt de rekening het hardst aan?
84 procent van de kosten komt voor rekening komen van onbemande tankstations en laadstations voor elektrische auto’s, omdat deze nu grotendeels draaien op betaalautomaten die geen cash accepteren. Andere plekken waar deze kosten hoog zouden oplopen zijn onder meer het openbaar vervoer en parkeren. In sectoren zoals het treinvervoer zijn nog niet alle gevolgen zijn doorgerekend.
Moeten bedrijven daar nu al voor vrezen?
In Nederland geldt de plicht om contante betalingen aan te nemen nog niet.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager