Koffie-industrie worstelt met naderende ontbossingswet EU
JDE Peet’s, moederbedrijf van Douwe Egberts, waarschuwt voor mogelijke blokkade van koffie-export naar de EU door nieuwe ontbossingswet. Deze wet, die eind 2024 ingaat, vereist dat EU-importeurs bewijzen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing, aldus een Brusselse website waar het ANP zich op baseert. Voor financieel managers in de koffiesector betekent dit mogelijk grote uitdagingen en onzekerheden in de toeleveringsketen.
- EU-ontbossingswet bedreigt koffie-export, waarschuwt JDE Peet’s
- Koffie-industrie vraagt uitstel implementatie nieuwe EU-regels
- Kleine koffieboeren riskeren uitsluiting van Europese markt
Volgens de vice president sustainability bij JDE Peet’s is de tijdlijn voor naleving “zeer, zeer krap”. De industrie doet volgens de topman wat ze kan om op tijd klaar te zijn, maar in sommige landen is de deadline al verstreken omdat hun oogsten zijn begonnen. Deze producten zullen volgend jaar op de EU-markt komen en moeten dan al voldoen aan de nieuwe regels. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Complexe eisen voor kleine boeren
Een grote zorg is dat kwetsbare, kleinschalige boeren mogelijk worden uitgesloten van de EU-markt omdat de afnemende bedrijven in de EU de inkoop stoppen vanwege onzekerheid over de compliance. De wet vereist bijvoorbeeld dat boeren geolocatiecoördinaten verstrekken om te bewijzen dat hun boerderijen niet op ontboste grond liggen. Voor boeren in afgelegen gebieden kan dit een uitdaging vormen.
JDE Peet’s neemt proactieve stappen
Om aan de nieuwe eisen te voldoen, heeft het moederbedrijf van DE overeenkomsten gesloten met verschillende koffieproducerende landen. Het bedrijf gebruikt satellietbeelden, kunstmatige intelligentie en verificatie ter plaatse om koffieteeltgebieden in kaart te brengen en te monitoren. Er moeten echter nog afspraken worden gemaakt met zo’n 20 andere landen voor het einde van dit jaar, om op die manier tijdig te voldoen aan de europese verplichting.
Zorgen over diversiteit in koffieaanbod
In het artikel wordt geconstateerd dat de nieuwe wet gevolgen kan hebben voor de koffie. Koffiebranders hebben namelijk een gevarieerde aanvoerbasis nodig om de kenmerkende smaak van hun producten te behouden en risico’s te spreiden bij slechte oogsten. Als sommige landen niet kunnen voldoen aan de EU-eisen, kan dit de beschikbaarheid van bepaalde koffiesoorten beïnvloeden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Oproep tot uitstel van implementatie
Gezien de complexiteit en de krappe deadline hebben veel EU-lidstaten gevraagd om de wet te versoepelen of tijdelijk op te schorten. Ook JDE Peet’s pleit voor uitstel van minstens een jaar om landen en bedrijven meer tijd te geven zich voor te bereiden.
Bredere impact op koffie-industrie
De nieuwe EU-wet past in een bredere trend waarbij bedrijven onder druk staan om hun toeleveringsketens te verduurzamen. Ook de Europese CSDDD en CSRD zien daar op toe. Duidelijk is dat producten uit landen met hoge ontbossing in de toekomst minder aantrekkelijk worden -met gevolgen voor verschuivingen in de wereldwijde koffiemarkt tot gevolg.
Financiële implicaties nog onduidelijk
De kosten voor naleving van de nieuwe wet zijn overigens nog niet volledig duidelijk. Bedrijven zullen moeten investeren in nieuwe technologieën en processen om aan de eisen te voldoen. Dit kan op korte termijn druk zetten op de winstmarges in de koffiesector.