Koepel: ‘Techstap in factoring brengt kostenbesparing in bankfinanciering”

Factoringfinanciering door banken

Bedrijven die financiering van meerdere banken krijgen op basis van factoring, kunnen er in de toekomst voor kiezen om te werken met een gestandaardiseerde overeenkomst die is opgesteld en ondersteund wordt door de koepel. Een dergelijke financiering wordt ‘clubdeal’ genoemd. Een clubdeal houdt in dat meerdere banken en hun factoringmaatschappijen gezamenlijk financiering verstrekken aan een klant.

  • Standaard document voor onderhandelingen over factoringfinanciering door bancaire financiers
  • Factoringfinanciering wordt efficiënter en kosten dalen
  • Standaarddocument ondersteunt door koepel FAAN en banken en geldt als basis, waarop verdere onderhandelingen plaats vinden

Het opstellen van één gezamenlijke overeenkomst voor clubdeals is een tijdsintensieve klus. Elke factoringmaatschappij heeft namelijk haar eigen beleid, processen en schrijfstijl. Bovendien ontbreekt het bij klanten, adviseurs, banken en advocaten vaak aan kennis van het factoringproduct, wat leidt tot extra tijd en moeite bij het doorgronden of opstellen van financieringsovereenkomsten. Daarnaast vereist elke clubdeal maatwerk en uitvoerige onderhandelingen tussen alle betrokken partijen, wat resulteert in hoge kosten voor klanten. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Standaard factoring template

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft de Factoring Associatie Nederland (FAAN) het initiatief genomen om een standaard factoring template op te stellen voor clubdeal financieringen. Dit template is tot stand gekomen in samenwerking met alle grote Nederlandse bancaire factoringmaatschappijen, waaronder ABN AMRO Asset Based Finance, BNP Paribas Factor, Deutsche Bank, ING Commercial Finance en Rabo Factoring.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Maatwerk op basis van standaard

Het template, opgesteld door Clifford Chance en DLA Piper, dient als uitgangspunt voor onderhandelingen bij clubdeals. Het fungeert als een ‘ancillary document‘ dat naadloos communiceert met de financieringsovereenkomst waarin de bankfinanciering is vastgelegd. In het template zijn bepalingen gestandaardiseerd, zoals definities, representations & undertakings, beëindigingsgronden en eligibility criteria voor vorderingen en voorraad. Tegelijkertijd biedt het template ruimte voor maatwerk.

Een ancillary document is een overeenkomst, certificaat of ander document dat wordt uitgevoerd bij of vóór de afsluiting in verband met een bepaalde transactie. Het fungeert als een aanvullend document dat naadloos communiceert met de hoofdovereenkomst waarin de kernaspecten van de transactie zijn vastgelegd.

Voorraad en facturen

Volgens voorzitter Remco Roos van de FAAN legal commissie stelt het document marktpartijen in staat zich te concentreren op commerciële onderhandelingen, waardoor juridische ondersteuning bij factoring clubdeals in de toekomst minder nodig zal zijn en transactiekosten zullen dalen. De FAAN verwacht dat dit uniforme template de toegankelijkheid tot financiering op basis van openstaande facturen en voorraad van Nederlandse ondernemingen zal optimaliseren.

Gerelateerde artikelen