KLM schond voorwaarden coronasteun

klm overheidssteun
Overheid zint op maatregelen tegen de vliegmaatschappij.

Tweede Kamerleden zinnen op vervolgstappen tegen KLM. Dit omdat de vliegmaatschappij de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis heeft geschonden. Volgens een onafhankelijk toezichthouder zou KLM de kosten structureel moeten verlagen, onder meer door een loonoffer van het personeel.

Toezichthouder Jeroen Kremers valt vooral over een winstdelingsregeling voor het personeel over 2022. Daarnaast vindt hij dat KLM nog te weinig heeft gedaan tegen belastingontduiking door het vliegend personeel.

Financiële reddingsboei

Toen in 2020 het mondiale vliegverkeer bijna stillag door de coronapandemie, kreeg KLM een financiële reddingsboei toegeworpen. Een groep banken gaf een noodkrediet, waarvoor de overheid garant stond. Daar stond tegenover dat KLM het mes in de kosten moest zetten.

Al eerder waarschuwde Kremer dat het bedrijf die afspraken niet nakomt. Kremers schrijft dat KLM veel van de behaalde kostenbesparingen alweer teniet heeft gedaan en daardoor bij nieuwe tegenvallers nog niet op eigen benen kan staan.

Alsnog naleving afdwingen bij de rechter

Nu KLM de laatste noodleningen waarvoor de overheid garant stond heeft afgelost, is de rol van Kremers als toezichthouder voorbij. In zijn laatste verslag oppert hij enkele mogelijkheden voor minister Sigrid Kaag (Financiën) om alsnog naleving van de afspraken af te dwingen. De minister zou naar de rechter kunnen stappen, of een nog openstaande belastingschuld als drukmiddel kunnen gebruiken.

Daarnaast oppert Kremers de mogelijkheid voor de Staat om zijn invloed aan te wenden als aandeelhouder van Air France-KLM, bijvoorbeeld door het vertrouwen in bestuur en commissarissen van KLM op te zeggen. Hij acht het denkbaar dat het hoofdbestuur in Parijs daar gevoelig voor is.

Feitelijke onjuistheden en persoonlijke meningen

KLM is niet te spreken over het laatste verslag van Kremers. Financieel directeur Erik Swelheim klaagt in een brief aan de top van het ministerie van Financiën over “feitelijke onjuistheden” en “een groot aantal ongefundeerde persoonlijke meningen”.

Ook maakt de staatsagent volgens Swelheim vertrouwelijke informatie openbaar, een doodzonde bij een beursgenoteerde onderneming. Minister Kaag laat nog in het midden wat zij doet met de suggesties van Kremers.

(ANP)