Essentiële infrastructuur bedreigd door klimaat en geopolitiek

Noodzaak proactieve investeringen veerkrachtige infrastructuur.

Klimaat en oorlog bedreigen wereldwijd en in toenemende mate de essentiële infrastructuur voor energie, water, en transport. Kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwt voor ontwrichting die steeds ernstigere vormen aanneemt.

  • Klimaat en oorlog bedreigen essentiële infrastructuur wereldwijd.
  • Onderhoud en herstel zijn kostbaar; groene maatregelen zijn efficiënter.
  • Allianz Trade benadrukt noodzaak voor proactieve investeringen in veerkrachtige infrastructuur.

Beter dan miljarden slurpende herstelwerkzaamheden zijn preventieve groene maatregelen, stelt het rapport ‘Securing critical infrastructure’. Het rapport noemt allerlei voorbeelden die aantonen hoe kritieke infrastructuur wordt ondermijnd:

  • Het lage waterniveau in het Panamakanaal. Als de droogte aanhoudt, kan de wereldhandel hierdoor nog dit jaar met -7% krimpen.
  • Door de spanningen bij de Rode Zee zijn de transportkosten inmiddels met +92% opgelopen.
  • Een blokkade in de Zuid-Chinese Zee zal olieprijzen met minimaal +20% opdrijven.
  • Kerncentrales die op halve kracht draaien door een tekort aan koelwater.
  • Wateroverlast zorgt voor grote hinder voor transport over weg, water en rail.

Onderhoud en herstel

Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, neemt het aantal incidenten door klimaat en oorlog alleen maar toe. “Dat kost ongelofelijk veel geld aan herstelwerk. En daarbovenop komt nog eens de economische instabiliteit die wordt veroorzaakt.” Vooral goederenstromen en energiezekerheid zijn volgens Geeroms in het geding. “Maar denk ook aan dataverkeer. Kijk naar de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in 2022. Het is niet de vraag óf er meer sabotage zal volgen, maar wánneer.”

Schade en investeringen

Allianz Trade schat de directe schade door jaarlijkse klimaat-incidenten (droogte, wateroverlast, hitte) op 30 miljard dollar per jaar voor high-income countries en 18 miljard dollar voor low- and middle-income countries. Over Europa verwijst het rapport naar berekeningen van de Global Infrastructure Hub (GI Hub van de G20). Van 2024-2040 is er naar schatting 10,6 biljoen dollar nodig voor klimaatgerelateerde infrastructuurinvesteringen, terwijl slechts 9,1 biljoen dollar gepland is, resulterend in een tekort van 1,5 biljoen dollar.

Achterstallig onderhoud en groene maatregelen

Het rapport van Allianz Trade zet ook vraagtekens bij de kwaliteit van de bestaande infrastructuur. Geeroms: “Er is veel achterstallig onderhoud; veel investeringen zijn uitgesteld. De urgentie om maatregelen te nemen is sterk toegenomen. Het is slimmer om groene maatregelen te nemen. Investeren in hernieuwbare energie betekent minder afhankelijkheid van olie en minder oponthoud door oorlogsgeweld.”

Europese initiatieven

Europese initiatieven zoals de Green Deal en het REPowerEU-plan zijn stappen in de goede richting. “Maar er is echt veel meer nodig,” zegt Geeroms. “Reageren op infrastructurele problemen door klimaat en oorlog kost meer dan preventieve groene maatregelen die zorgen voor een veerkrachtige infrastructuur. Dat die ook nog eens de economische groei ondersteunen is mooi meegenomen.”

Gerelateerde artikelen