Kasteel haakt af

fallback
Nu Ronald Kasteel uiteindelijk is afgehaakt, is de vraag in hoeverre de overnamemarkt is veranderd na een voor Hollandse begrippen ongekend harde strijd om PinkRoccade.

Angelsakisch deed het aan. Compleet met aandeelhouders die zich er omwille van hun rendement tegenaan bemoeiden. Daarmee drukten ze voor het eerst in de Nederlandse verhoudingen zo nadrukkelijk een stempel op de keuze voor een overnamekandidaat. Getronics mocht niet het door Klaas Wagenaar zo gewilde alleenrecht. Dat dwongen ze af bij PinkRoccade topman Henk Bosma. Vervolgens was het spel op de wagen, compleet met verwijten over en weer. Hard om hard, Angelsakisch.

Ordina verhoogde zijn indicatieve bod met EUR 20 miljoen tot EUR 370 miljoen. Daarbij gesteund door ING. Diverse media meldden daarna dat de positie van Bosma onder vuur lag omdat grootaandeelhouders een voorkeur leken te hebben voor het verhoogde bod van Ordina. Bosma toonde zich gedurende het hele proces voorstander voor de komst van Getronics. Het boekenonderzoek door Ordina zou hij voor de vorm toelaten.

Voorwaarde
Getronics had eerder al het voorgenomen bod (EUR 350 miljoen) van PinkRoccade geëvenaard. Daarbij was nadrukkelijke voorwaarde vervat dat een derde partij geen inzicht zou krijgen in de financiële situatie van PinkRoccade. Kasteel haalde op dat moment al bakzeil, mede omdat grootaandeelhouders (de Staat, ING Investment Management, Delta Lloyd Asset Management, Fortis ASR Verzekeringsgoep en Aegon Investment Management) hun wil erdoor drukten. Ordina moest en zou de boeken zien.

En passant vertelde Bosma niet te zitten te wachten op een overnamestrijd waarbij de partijen de prijs alleen maar opdrijven. Bosma sprak de verwachting uit dat de winnende partij bij een te hoog bod zwaar saneert om de investering terug te verdienen. Risico was volgens hem dat de medewerkers van PinkRoccade de overname dan niet meer steunen.

Saillant
De reden van het afhaken van Ordina is saillant. Kasteel vroeg om rendementcijfers over 2004 en dito prognoses voor 2005 op unitniveau. Bosma weigerde dat verzoek. In overleg met de commissarissen besloten Kasteel en de zijnen daarop geen bod te doen. ‘Er bleven teveel vraagtekens hangen.’ In een reactie zegt Pink genoeg informatie te hebben gegeven in deze fase van het due diligence onderzoek. Zelfs meer dan Getronics kreeg toen zij hun bod en prospectus uitbrachten. Vraag is of aandeelhouders van Pink genoegen nemen met deze uitleg. Zij brachten immers Ordina into play.

Wat er ook gebeurt, Wagenaar lijkt te hebben gewonnen. Vreemd genoeg sluit Getronics nu uit dat het snel met een definitief bod komt. Terwijl aandeelhouders daarop met smart zitten te wachten. Wagenaar speelt daarmee een schimmenspel. Zeker is wel dat Wagenaar eerst, op zijn gemak, zijn aandeelhouders eens wil polzen. Wordt vervolgd derhalve. Op 2 februari. Tijdens een buitengewone bava.

Gerelateerde artikelen