Kabinetsplannen schieten tekort in aanpak vergrijzing, waarschuwt ABN AMRO

Krapte arbeidsmarkt grootste barrière ondernemend Nederland
Arbeidsmarkt als bedrijfsrisico

In een kritisch rapport voorafgaand aan Prinsjesdag stelt ABN AMRO dat de aangekondigde maatregelen van het nieuwe kabinet onvoldoende zijn om de gevolgen van de vergrijzing het hoofd te bieden[5]. De bank beschouwt de vergrijzing als een “belangrijke uitdaging” voor de Nederlandse economie op lange termijn. Dat meldt het ANP op basis van een publicatie van ABN Amro.

  • ABN AMRO waarschuwt voor vergrijzingseffecten op economie.
  • Kabinet maatregelen onvoldoende voor arbeidsparticipatie en innovatie.
  • Personeelstekorten bedreigen bedrijfscontinuïteit en groei.

De toenemende vergrijzing zet de economische groei onder druk doordat de instroom van nieuwe werknemers afneemt, wat leidt tot een vertraging van de productie. ABN AMRO benadrukt het belang van het verhogen van de arbeidsparticipatie onder de resterende beroepsbevolking om deze trend tegen te gaan. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Tweeledige aanpak

Het kabinet probeert de arbeidsparticipatie te stimuleren met een tweeledige aanpak:

1. Een “wortel”: Lagere belastingen op arbeid door verlaging van het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting.
2. Een “stok”: Verkorting van de duur van werkloosheidsuitkeringen.

Echter, de bank verwacht dat deze maatregelen op korte termijn weinig effect zullen sorteren, gezien de huidige krappe arbeidsmarkt en het lage aantal langdurig werklozen.

Gemiste kansen

ABN AMRO wijst op enkele gemiste kansen in het kabinetsbeleid:

– Ontbrekende maatregelen: Er zijn geen concrete plannen om de arbeidsparticipatie van 60-plussers en mensen met een handicap of chronische ziekte te vergroten.
Regeling Vervroegd Uittreden: De mogelijke verlenging van deze regeling voor zware beroepen vermindert de prikkel om werkomstandigheden te verbeteren en werknemers tijdig om te scholen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Impact op overheidsfinanciën

Naast de economische groei heeft de vergrijzing ook gevolgen voor de overheidsfinanciën, met name door de stijgende zorgkosten. Hoewel het kabinet in het Hoofdlijnenakkoord het belang van preventie onderschrijft, blijven concrete maatregelen uit.

Innovatie in het gedrang

De bank uit zorgen over de opheffing van het Groeifonds en bezuinigingen op onderwijs en wetenschap. Deze beslissingen beperken de middelen voor innovatie, terwijl juist innovatie cruciaal is voor een efficiënte gezondheidszorg in de toekomst.

Arbeidsmarkt blijft krap

Ondanks de economische stagnatie sinds eind 2022, blijft de arbeidsmarkt zeer krap. De werkloosheid is slechts marginaal gestegen van 3,5% naar 3,6%, wat nog steeds als zeer laag wordt beschouwdVergrijzing in specifieke sectoren. De vergrijzing zal naar verwachting leiden tot een verdere toename van de personeelstekorten. Dit is vooral zichtbaar in de transportsector, waar meer dan 30% van de werknemers 55 jaar of ouder is.

Welzijn van werknemers cruciaal

ABN AMRO-economen benadrukken het belang van het verbeteren van het welzijn van werknemers. Een beter personeelsbeleid kan niet alleen helpen bij het werven en behouden van personeel, maar ook bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit.

Concluderend stelt ABN AMRO dat de huidige kabinetsplannen onvoldoende zijn om de uitdagingen van de vergrijzing adequaat aan te pakken. De bank pleit voor een meer omvattende aanpak die zich richt op het verhogen van de arbeidsparticipatie, het stimuleren van innovatie en het beheersen van de zorgkosten om de economische en financiële gevolgen van de vergrijzing te mitigeren.zeker moeten benoemen aan stakeholders, financiers en eigenaren. Hier zijn enkele belangrijke punten waarom:

Impact op bedrijfsvoering en groei

Personeelstekorten worden gezien als een van de grootste risico’s voor de winstgevendheid van bedrijven in de komende jaren. Dit komt doordat:

– Tekorten de uitvoering van de bedrijfsstrategie en soms zelfs de continuïteit in gevaar kunnen brengen.
– De economische groei onder druk komt te staan door een afnemende productiviteit als gevolg van personeelstekorten.

Structureel karakter van het probleem

Het personeelstekort lijkt een structureel probleem te worden:

– De groei van het arbeidsaanbod neemt de komende jaren snel af en komt in het volgende decennium vrijwel tot stilstand door vergrijzing.
– Zelfs bij een afkoelende economie blijft de arbeidsmarkt zeer krap, met een werkloosheidspercentage dat slechts marginaal is gestegen van 3,5% naar 3,6%.

Sectorspecifieke uitdagingen

Sommige sectoren worden harder getroffen dan andere:

– In de transportsector is meer dan 30% van de werknemers 55 jaar of ouder, wat wijst op een toekomstige uitstroom.
– Technische, bouw- en energiesectoren verwachten een blijvend hoge arbeidsvraag tot minstens 2030, ondanks economische schommelingen.

Financiële implicaties

De personeelstekorten hebben directe financiële gevolgen:

– 22% van de ondernemers wijst het personeelstekort aan als oorzaak van verminderde omzet.
– Bedrijven moeten investeren in alternatieve wervingsmethoden en opleiding van nieuw personeel.

Innovatie en concurrentiepositie

Het tekort aan personeel kan de innovatiekracht en concurrentiepositie van bedrijven aantasten:

– Er zijn minder middelen beschikbaar voor innovatie, terwijl dit cruciaal is voor toekomstige efficiëntie en groei.
– Bedrijven kunnen minder investeren in nieuwe technologieën zoals AI, wat hun concurrentiepositie kan verzwakken.

Gezien deze factoren is het essentieel dat bedrijven transparant communiceren over de risico’s van personeelstekorten naar hun stakeholders, financiers en eigenaren. Dit stelt hen in staat om gezamenlijk strategieën te ontwikkelen om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de continuïteit van de onderneming op lange termijn te waarborgen.

Gerelateerde artikelen