Kabinet wil met terugwerkende kracht van investeringsregeling af
De Europese Commissie heeft tijdens een “informeel overleg” gewaarschuwd dat de regeling aangemerkt zou kunnen worden als ongeoorloofde staatssteun, meldt het ministerie van Financiën. In plaats daarvan wil het kabinet nu de premies voor het Algemeen werkloosheidsfonds verlagen, zodat er alsnog meer ruimte komt om te investeren.
De Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) werd ingevoerd voor 2021 en 2022, maar wordt met terugwerkende kracht tot begin dit jaar ingetrokken, als het aan het kabinet ligt. De wet moet daarvoor gewijzigd worden, dus de Tweede en Eerste Kamer moeten daarmee akkoord gaan. Het lijkt er niet op dat dat een probleem zal worden, aangezien de regeling in het parlement veel tegenstanders kent. Vooral de VVD was er een groot voorstander van.
Eind februari stelden de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie nog voor om de BIK-regeling af te schaffen en zo de bevriezing van de huren in de sociale sector te betalen. De regeling kost 2 miljard euro per jaar.
Het kabinet is nu van plan om het bedrag volledig te besteden aan de verlaging van de premiebetalingen aan het werkloosheidsfonds en dus niet om de kosten van de bevriezing van de huren te dekken. Wat er gebeurt met de twee 2 miljard euro die gereserveerd is voor 2022, zal volgens het ministerie waarschijnlijk beslist worden tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. De wet wordt “zo snel mogelijk” naar de Kamer gestuurd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager