Kabinet; “Regeldruk voor ondernemers verminderen”

Minister Beljaarts zet in op vermindering regeldruk voor ondernemers

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken komt eind dit jaar met plannen om de regeldruk voor ondernemers te verminderen. Dit kan aanzienlijke financiële besparingen opleveren voor bedrijven, die momenteel veel tijd en geld kwijt zijn aan het naleven van complexe regelgeving. De minister richt zich onder andere op het vereenvoudigen van de CO2-registratieplicht en het herzien van verplichte jaarlijkse controle. Dat meldt onder meer het ANP en de website facto.nl.

  • Kabinet komt met plannen voor vermindering regeldruk ondernemers
  • CO2-registratieplicht wordt vereenvoudigd met standaardmodellen
  • Jaarlijkse apparatencontrole en risico-inventarisatie onder de loep

Beljaarts erkent dat de huidige CO2-registratieplicht, die sinds 1 juli 2024 geldt voor bedrijven met meer dan honderd werknemers, tot veel irritatie leidt. Hij stelt voor om “standaardmodellen” te introduceren waarmee werknemers eenvoudig hun vaste reispatroon kunnen vastleggen, in plaats van dagelijks alle reisbewegingen te moeten invoeren.

Uit verschillende bronnen komen enkele regels naar voren die ondernemers graag afgeschaft of vereenvoudigd zouden zien:

1. Verplichte externe toetsing risico-inventarisatie

Nederlandse ondernemers zijn als enigen in Europa verplicht om externe toetsing in te huren voor de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze moet bovendien door drie verschillende deskundigen worden getoetst, wat leidt tot een extra kostenpost van 500 miljoen euro voor ondernemers, zo meldt facto op de website.

2. Strenge importcontroles

Nederlandse importeurs van groente en fruit moeten hun producten verplicht laten testen bij één nationaal laboratorium. In België kunnen importeurs kiezen uit verschillende commerciële laboratoria met lagere tarieven. Volgens het MKB zorgt dit zorgt voor hogere kosten in Nederland en dreigt importstromen te verleggen naar Antwerpen.

3. Uitgebreide rapportageverplichtingen

Ondernemers zien de regeldrukkosten en rapportageverplichtingen de laatste jaren explosief toenemen. Ze besteden steeds meer tijd en geld aan het bewijzen dat ze aan de regels voldoen.

4. Onevenredige veiligheidsmaatregelen

Minister Beljaarts stelt dat de huidige eisen voor risico-inventarisatie van de werkplaats te ver gaan. Ondernemers moeten nu elke potentiële risicofactor onderzoeken, wat volgens hem een voorbeeld is van doorgeschoten regelgeving.

5. Complexe co2-registratie

De huidige CO2-registratieplicht voor bedrijven met meer dan 100 werknemers leidt tot veel irritatie. Minister Beljaarts wil deze vereenvoudigen met standaardmodellen voor vaste reispatronen.

Ondernemers pleiten voor een aanpak gebaseerd op meer vertrouwen en minder wantrouwen, waarbij regels worden gehandhaafd en excessen worden aangepakt, maar met minder onnodige administratieve lasten.

Kritische blik op jaarlijkse apparatencontrole

De minister plaatst vraagtekens bij de verplichte jaarlijkse controle van elektrische apparaten. Hij merkt op dat deze controles in sommige gevallen duurder zijn dan de aanschaf van nieuwe apparatuur, wat volgens hem het doel voorbijschiet.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Heroverweging risico-inventarisatie werkplek

Beljaarts vindt de huidige eisen voor de risico-inventarisatie van de werkplaats te vergaand. Hij stelt dat ondernemers nu elke potentiële risicofactor moeten onderzoeken, wat volgens hem een voorbeeld is van doorgeschoten regelgeving.

Kabinet zet in op verbetering aanpak regeldruk

Het kabinet heeft reeds stappen gezet om de aanpak van regeldruk te verbeteren. Minister Beljaarts benadrukt dat ondernemers veel tijd, geld en energie kwijt zijn aan regeldruk en dat dit moet veranderen, zo is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Om de regeldruk effectiever aan te pakken, krijgt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) een grotere rol. Het kabinet introduceert een wettelijke verplichting om het ATR vroegtijdig bij nieuwe nationale regelgeving te betrekken.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen