Kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over implementatie CSDDD
Het kabinet zegt nog geen duidelijkheid te kunnen geven over de implementatie van de Europese rapportageverplichting CSDDD. Dat heeft de minister geantwoord in een brief op vragen van Tweede Kamerleden Kröger, Hirsch en Thijssen (PvdA/GroenLinks). Volgens minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp moeten verschillende ministeries daar eerst overleg over hebben. Wanneer dat overleg plaatsvindt is nog onduidelijk.
- Weerstand onder bedrijven in Duitsland neemt toe
- Kabinet kan bedrijven nog geen duidelijkheid geven over invoering en tijdpad
- Kamerleden vragen minister om duidelijkheid
Onlangs maakte de Europese Commissie bekend dat een procedure is gestart tegen enkele lidstaten, waaronder Nederland, vanwege het uitblijven van stappen in implementatie. Eerder berichtte FM.nl over onduidelijkheid rondom het invoeren van de richtlijn door middel van wet- & regelgeving door het nieuwe kabinet. Doorgaans krijgen lidstaten een overgangsperiode van de Europese Commissie om werk te maken van de invoering. Omdat Nederland dat nog niet heeft gedaan, neemt de EU nu de eerste stap in een reeks die kunnen leiden van een aanwijzing tot uiteindelijk financiële bestraffing. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Duitse weerstand groeit
Volgens publicaties in de media lijkt er in Nederland breed draagvlak te zijn voor de klimaatzorgplicht, ook bij organisaties als VNO-NCW en beleggingsorganisaties. Echter, in Duitsland groeit de twijfel over de haalbaarheid en het tijdpad van CSDDD en CSRD. Intussen heeft dit geleid tot uitspraken van een minister die de voorstellen wil afzwakken of de invoering wil uitstellen. Ook gaan stemmen op om terug te gaan naar Brussel om op nieuw om de tafel te gaan zitten.
Toezichthouder
Een belangrijke vraag van de Nederlandse kamerleden is hoe het toezicht en de handhaving van de nieuwe regels zullen worden georganiseerd. De toezichthouder zal volgens de volksvertegenwoordigers over voldoende middelen moeten beschikken om te controleren of bedrijven hun klimaatverantwoordelijkheid nakomen. Ook is het van belang dat bedrijven daadwerkelijk plannen maken om klimaatneutraal te worden en deze uitvoeren.
Internationale implementatie noodzakelijk
Daarnaast stellen de kamerleden Kröger, Hirsch en Thijssen vragen aan het kabinet over een effectieve aanpak van klimaatverandering door samen te werken met andere landen.