Kaag wil helderheid richting Volksbank
De minister wil naar eigen zeggen “onnodige vertraging” voorkomen en de Volksbank tijdig duidelijkheid geven over de eigen toekomst. Daar wordt het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen zelf ook bij betrokken. Er liggen nog altijd meerdere scenario’s op tafel.
Het vroegere SNS Reaal werd tien jaar geleden door de overheid van de ondergang gered. Het financiële concern was in grote problemen geraakt door aanhoudende verliezen bij het onderdeel dat zich bezighield met vastgoedfinanciering. De verzekeringstak werd enkele jaren geleden al verkocht maar het bankbedrijf is nog steeds volledig in staatshanden.
Een van de vragen die nog moet worden beantwoord, is in hoeverre de overheid een rol behoudt bij de Volksbank. Een deel van de Tweede Kamer zou graag zien dat de bank op zijn minst deels in publieke handen blijft, omdat die dan het maatschappelijke belang beter zou kunnen blijven dienen.
Kaag tekent daarbij wel aan dat een bank waar de aandeelhouders minder te vertellen hebben, het mogelijk lastiger krijgt om indien nodig extra kapitaal op te halen. Dat zou de stabiliteit wellicht niet ten goede komen. Aan de andere kant zou een deels publieke bank wel bijdragen aan bijvoorbeeld meer diversiteit in de bankensector.
Een definitief besluit valt pas als de Volksbank daar klaar voor is. Kaag gaat daarbij af op het oordeel van NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de belangen in financiële instellingen beheert.