Jurist: ‘Duitse bedrijven in onzekerheid over implementatie EU-duurzaamheidsregels’
De implementatie van nieuwe EU-regels voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) en due diligence (CSDDD) zorgt voor onzekerheid bij bedrijven in Duitsland. Duitsland heeft de deadline voor omzetting van CSRD gemist, mede door discussie over de implementatie en invulling. Dit kan leiden tot extra kosten en administratieve lasten voor bedrijven, maar ook tot concurrentienadeel als onze belangrijkste economische partner strenger implementeert dan andere EU-landen. Daarvoor waarschuwt de Duitse jurist en EU-specialist Kolja Stehl van de Faculty of Law in een blog op de website van Oxford University.
- Duitsland mist deadline CSRD-implementatie, inbreukprocedure EU gestart
- Politieke discussie over versoepeling duurzaamheidsregels woedt voort
- Bedrijven in onzekerheid over precieze invulling nieuwe verplichtingen
Duitsland had de CSRD-richtlijn uiterlijk 6 juli 2024 moeten omzetten in nationale wetgeving, maar heeft deze deadline niet gehaald, aldus een duurzaamheidswebsite. De Europese Commissie is daarom op 26 september een inbreukprocedure gestart tegen Duitsland en 16 andere EU-landen (waaronder Nederland) die te laat zijn. Deze lidstaten hebben nu twee maanden om alsnog te voldoen.
Volledige afschaffing van CSDDD lijkt van de baan, maar er zijn plannen om de reikwijdte te verkleinen.
Politieke discussie over ‘bureaucratisch monster’
In het Duitse parlement is volgens de Frankfurtse advocaat Stehl veel discussie over de implementatie van CSRD. Bij de eerste lezing van het wetsvoorstel op 26 september noemde een staatssecretaris het onder meer een “bureaucratisch monster”. De deelstaten dringen via het nationale parlement aan op versoepeling van de regels. Justitieminister Marco Buschmann wil zelfs heronderhandelen over CSRD op EU-niveau. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Bestaande wetgeving zorgt voor extra uitdaging
Voor de implementatie in Duitsland van CSDDD, die uiterlijk 26 juli 2026 moet plaatsvinden, zorgt de bestaande Duitse ketenwet LkSG voor extra uitdagingen. Er is namelijk ook een debat over hoe deze wet aangepast moet worden aangepast in aanloop naar de implementatie van CSDDD. Volledige afschaffing lijkt overigens van de baan, maar er leven wel plannen om de reikwijdte te verkleinen.
Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leer je hoe je organisaties effectief ondersteunt bij het verweven van ESG-thema’s in hun strategie, dagelijkse bedrijfsvoering en rapportage. Je speelt een essentiële rol in de implementatie en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, waardoor je direct bijdraagt aan de positieve maatschappelijke impact en de duurzame toekomst van bedrijven.
Oproep tot fundamentele heroverweging
De Duitse Minister van Economische Zaken Habeck deed op 2 oktober een opvallende oproep tot een fundamentele heroverweging van de duurzaamheidsregels. Hij stelde dat niet alleen aanpassingen nodig zijn, maar dat “de kettingzaag moet worden aangezet om alles om te hakken”. Dit leidde tot felle reacties, zowel positief als negatief. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Groeiende druk voor versoepeling regels
De Duitse discussie weerspiegelt bredere zorgen op EU-niveau over de administratieve lasten van de nieuwe regels. Er zijn signalen dat de Europese Volkspartij (EVP) wil pleiten voor uitstel of versoepeling van CSRD en CSDDD. Ook voormalig ECB-president Mario Draghi noemde de regels in een rapport een “belangrijke bron van regeldruk”.
Onzekerheid voor bedrijven blijft voorlopig
Door alle discussies en onduidelijkheid blijft het voor Duitse bedrijven onzeker hoe de nieuwe EU-regels precies geïmplementeerd gaan worden. Dit maakt het lastig om zich goed voor te bereiden. Voorlopig moeten ze rekening houden met extra rapportage- en due diligence-verplichtingen, maar de precieze invulling en timing blijven onduidelijk.