Jonge Finance Talenten: opleiding en ontplooiing voorop
Kijkend naar de top 10 meest populaire werkgevers van 2010, valt de populariteit van de bancaire sector direct op. Wordt die voorkeur voor financiële instellingen gedeeld door de aanwezigen? Nithin Paltan: “Ik heb juist het idee dat het imago van die sector wat deuken heeft opgelopen onder mijn leeftijdsgenoten. Toch denk ik dat met name salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden er goed geregeld zijn. Daarbij liggen er wellicht juist nu kansen, omdat er veel reorganisaties plaats vinden en men op zoek is naar jong financieel talent.” Cathy Boers: “Daarnaast geldt het nog steeds wel als een mooi en indrukwekkend verhaal tegen vrienden, als je zegt dat je bij een ABN AMRO of ING werkt. Een klein percentage gaat ook daadwerkelijk bij ‘grote namen’ werken, maar jonge werknemers zoeken toch sterk naar herkenning, dat is volgens mij niet veranderd.”
Op de vraag wat een werkgever aantrekkelijk maakt, blijkt bij de vijf aanwezigen consensus te bestaan: het draait vooral om opleidingsmogelijkheden en sfeer op de werkvloer. Nick Leissner: “Bij de invulling van mijn carrière let ik sterk op de mogelijkheden tot ontwikkeling en opleiding bij een werkgever. Stil staan en vastroesten op een bepaalde plek wil onze generatie niet; althans niet diegenen in mijn directe omgeving.” Cathy Boers: “Ik denk dat financials minder om geld geven; het salaris dat wordt betaald is meestal dik in orde. Ontwikkeling op de langere termijn, daar ga ik zelf het meeste voor.” Nithin Paltan: “Jongere werknemers krijgen vaak niet de kans om met eigen ideeën en inzichten te komen. Natuurlijk zijn zij nieuw en minder ervaren, maar als zij de ruimte krijgen zal dat op de langere termijn alleen maar voordelen opleveren.” Iwan Dienjes: “Als interimmer ben ik bij veel bedrijven op de werkvloer geweest en werksfeer vind ik toch erg belangrijk. Als het niet botert tussen mensen of er wordt slecht gecommuniceerd, heeft dat een negatieve invloed op de bedrijfsresultaten maar belangrijker nog; mensen hebben geen zin meer om zich echt voor de volle honderd procent in te zetten.”
Ondanks de economische recessie en principes als ‘last in, first out’ blijkt er bij de vijf jonge talenten vertrouwen te bestaan in de kansen op de arbeidsmarkt; zeker voor financials. Uitgaan van je eigen kracht is daarbij het devies. Edwin Gerritse: “Ik heb het idee dat er in de jaren vóór 2009 door krapte op de arbeidsmarkt wellicht wat overhaast mensen zijn aangenomen als financial, waar zij in de huidige markt niet geselecteerd zouden worden. Die mensen vliegen er nu als eerste uit. Voor echt talent is echter altijd plaats.” Nick Leissner: “De vraag naar goede financials is inderdaad constant en de financiële afdeling beschouw ik als de ruggengraat van een bedrijf. Dat zullen bedrijven ook niet zomaar gaan uitbesteden aan externe krachten; die mensen moet je gewoon in huis hebben.” Doen de young professionals aan carrièreplanning?
Geregeld wordt er over de jonge generatie financials (Generatie Y) gezegd dat zij niet langer op zoek zijn naar vaste contracten voor de lange termijn, maar veel eerder naar projectmatige contracten of interimklussen, liefst gecombineerd met flexibele werktijden. Feit of fictie? Edwin Gerritse: “De voordelen van thuiswerken zijn legio: je ontwijkt het fileprobleem en thuis werk je vaak geconcentreerd. Ik vind het zelf echter wel prettig om met collega’s te blijven sparren en zou daarom altijd een aantal dagen op kantoor aanwezig willen zijn.” Iwan Dienjes: “Ik heb zelf heel bewust de keuze gemaakt voor werken op detacheringsbasis, om zo aan het begin van mijn carrière met zoveel mogelijk bedrijven in aanraking te komen. De vrijheid die je als flexibele kracht hebt, is een bijkomend voordeel. De tijd dat je spaarde voor je gouden horloge ligt achter ons, dat verwachten werkgevers niet meer en werknemers kijken ook niet verder dan vijf jaar vooruit. Belangrijker is of je een uitdaging in je functie kunt vinden.”
Als laatste komen de manieren om een baan te vinden aan bod. Carrièrebeurs of vacaturesite? Nick Leissner: “Een banenmarkt kan goed zijn ter orientatie, maar het gros van de mensen vindt een baan via internet. Als financial heb je genoeg aan de bestaande vacaturesites. Toen ik mijn CV anoniem op Monsterboard plaatste, had ik na een week al tien reacties.” Iwan Dienjes: “Zonder internet ben ik zelfs out of business, durf ik te stellen. Via Linkedin ga ik op zoek naar nieuwe mogelijkheden en benader ik mensen actief. Een financial die alles op de oude manier doet, mist een enorme hoeveelheid kansen.”
Kijk hier naar de profielen van deze en vijf andere finance talenten uit Generatie Y
vlnr Nithin Paltan, Cathy Boers, Edwin Gerritse, Nick Leissner