Jaren ’80 competenties weer helemaal hip

Arbeidsmarkt finance professionals wordt klusmarkt. Veelgevraagde competenties in de jaren '80 daardoor weer zeer actueel.

Een serie over uitdagingen op de arbeidsmarkt.

BLOG – Veel arbeidsmarktdeskundigen doen al lange tijd weer optimistische voorspellingen over de ‘arbeidsmarkt voor financials’. De economie zou aantrekken en dus zou je als manager weer rustiger kunnen slapen. De realiteit is echter bepaald anders. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het aantal vacatures en het aantal mensen dat boven de 40 weer aan een vaste baan komt in verhouding tot het aantal mensen dat een vaste baan zoekt, dan is het aantal vacatures relatief klein.

Door Tony de Bree. Hij helpt executives en ondernemers om geld te verdienen en kosten te besparen. Hij selecteert de beste startups en scale-ups voor investeerders en is ICT-lid in RvC's. Eerder werkte hij bij ABN AMRO Corporate IT Strategy, in ‘belastingparadijzen’ als programma manager eTrust, als projectleider CDD aan de businesszijde bij IPC en als global splitsingsmanager KYC na de vijandige overname in 2008. Hij is een veelgevraagde spreker en bestsellerauteur.

Deze ‘werkloosheidscijfers’ (ik spreek liever van ‘vastebaanloosheid’, want dat is het namelijk) worden bovendien vertekend door het feit dat veel mensen ‘de uitkering uitlopen’ zonder nieuwe vaste baan en gedwongen zzp’er worden. Als je ziet dat het grootste gedeelte van zzp’ers in Rotterdam onder het bestaansminimum schijnt te leven, is dat dus ook geen vrolijk vooruitzicht.

En er is nog iets anders aan de hand. De arbeidsmarkt is de laatste jaren veranderd in een ‘werkmarkt’, ook wel ‘klusmarkt’ genoemd. Veel mensen krijgen korte opdrachten en korte klussen. Daarbij worden vaak geen premies afgedragen en wordt er evenmin belasting betaald. Zzp’ers zijn bovendien veel tijd kwijt aan acquisitie en voorstellen maken, zonder dat daar inkomsten tegenover staan: de aard van het ondernemerschap.

Hier liggen kansen voor financials

De digitale transformatie zal versneld doorzetten en daarbij zullen er door het inzetten van machine learning en Artificial Intelligence steeds meer vaste banen verdwijnen. Van voor naar achter in de keten. Dit betekent dat traditionele managers, risk & compliance officers, maar ook traditionele marketeers en communicatie-experts op grote schaal hun vaste baan zullen verliezen.

Natuurlijk bieden die ontwikkelingen ook weer kansen voor mensen, zeker als je onder de 40 bent. Gek genoeg liggen die kansen niet alleen in nieuwe ICT-gerichte functie, maar eigenlijk veel meer in kennis- en ervaringsgebieden zoals Know-Your-Customer en Customer Experience, online marketing, big data en cybercrime. Die digitale transformatie van organisaties en functies dwingt iedereen, van hoog tot laag, tot zelfreflectie en een ingrijpende persoonlijke transformatie.

Het competentieprofiel van de jaren ’80

Gek genoeg gaan we in die digitale transitie weer terug in de tijd. Het persoonlijke profiel waarmee ik in 1985 werd aangenomen door de Amro bank, is weer helemaal actueel. Een hoog EQ, snel kunnen wisselen van leiderschapsstijlen, ondernemerschap, organisatiesensitiviteit, teamwork, en in het bezit zijn van zowel analytische als soft skills.

In alle gevallen zal ondernemerschap – zowel binnen als buiten de organisatie – weer steeds belangrijker worden. En daar zit hem het probleem van veel executives, senior- en middelmanagement.

Zoals ik wekelijks constateer met kandidaten in mijn eigen praktijk is de ‘resocialisatie’ – zoals ik het noem – vaak een moeilijke zaak. Als je bijvoorbeeld een ‘blauw profiel’ hebt, wordt het steeds moeilijker om een vaste baan te vinden, een klus te scoren of zelfs voor je zelf te beginnen. Als je alleen maar ‘groen bent’, wordt dat echter ook moeilijk.

Ik adviseer dan ook iedereen van hoog tot laag met een ‘plan B’ te beginnen en vooral veel tijd en geld te besteden aan permanente educatie en om- en bijscholing.

Lees ook in deze serie:

Gerelateerde artikelen