Jacques van den Burg: van adviseur naar beslisser
De 30-jarige van den Burg zegt een belangrijke stap in zijn carrière te hebben gemaakt. “De invloed die ik in mijn nieuwe functie zal krijgen wordt aanzienlijk groter. Nu bij Ernst & Young heb ik als junior manager vooral een adviserende rol. Mijn voornaamste taak is klanten die overnameplannen hebben advies te geven. Het komt er kort op neer dat een klant met zijn voornemen bij ons komt. Vervolgens sluiten we onszelf op in een hok en doen een risico-analyse. We maken een rapport voor de klant die daaruit zelf zijn conclusies mag trekken. Ik heb dus geen invloed op wat er met die informatie gedaan wordt”.
Zijn invloed zal bij West Pharmaceutical Services veel groter zijn. “Als manager regional compliance zal ik mij voor een groot deel gaan bezighouden met Sarbanes Oxley. De code verplicht het bedrijf om veel meer naar de interne processen te kijken in plaats van alleen naar de cijfers. Het wordt mijn taak om processen veel meer op elkaar af te stemmen. In zo’n gestructureerde organisatie neemt bijvoorbeeld de verkoper eerst even contact op met de creditmanager voordat hij korting aan een klant geeft. In een grote internationale organisatie als deze is eenduidigheid in procesvorming, reporting en financiële analyses van wezenlijk belang”.
Van den Burg denkt voor het uitoefenen van zijn nieuwe functie vooral veel profijt te zullen hebben van zijn opleiding als registeraccountant aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. “Daar heb ik vooral geleerd risico’s in te schatten en processen te beoordelen. Dat betekent dus niet elk factuurtje controleren, maar steekproefsgewijs te werk gaan. Ik verwacht ook dat de compliance manager in de toekomst een meer coördinerende en sturende rol gaat krijgen”.
“Sinds de invoering van Sarbanes Oxley heeft de compliance manager zich vooral bezig gehouden met de opbouw en verbouw van de organisatiestructuur. Als die fase erop zit kan hij zich puur gaan bezig houden met controle en handhaving. In de toekomst verwacht ik ook dat de regelgeving, die op sommige punten wel erg ver gaat, iets meer wordt afgestemd op de realiteit. Dat zie je gelukkig nu al”. Van den Burg geeft een voorbeeld: “In de Verenigde Staten wordt meestal met cheques betaald. Voorheen moest van elke cheque een kopie worden gemaakt. Nu is de regelgeving daaromtrent gelukkig wat soepeler”.
Van den Burg kijkt erg uit naar zijn nieuwe functie: “Er zullen een hoop nieuwe dingen op me afkomen. Het voordeel is dat ik al een tijdje in Duitsland woon en werk en zodoende aardig gewend ben aan de Duitse zakencultuur die toch wat formeler is dan de Nederlandse. Bovendien is de CFO van West Pharmaceutical Services, Ron van Dijk ook een Nederlander”.
Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen. |