Is huwelijk tussen banken en fintechs door PSD2 wel gebouwd op voldoende vertrouwen?
Banken hebben het moeilijk in deze moderne tijd vanwege nieuwe, snelle, flexibele spelers op de betaalmarkt, genaamd fintechs. In plaats van direct te concurreren met deze financiële startups, besluiten banken juist eerder de samenwerking op te zoeken met deze vernieuwende spelers op de markt. Het coöpereren met of kopen van een startup biedt namelijk vaak de snelste weg naar innovatie in het betaallandschap, of het nu gaat om het aanbieden van betalingen, de blockchain of leningen. Hoe ziet de perfecte samenwerking tussen deze twee partijen eruit, nu de Europese regelgeving (PSD2) banken dwingt om meer samen te werken met derde partijen?
Hoewel ze elkaars concurrenten lijken, kunnen beide partijen wel degelijk wat aan elkaar hebben. Banken zijn geïnteresseerd in de innovatiemogelijkheden van fintechs, terwijl fintechs op hun beurt worden aangetrokken tot de klantenkring en het bereik van banken. En ergens moeten die banken en startups elkaar dus vinden, wil er een vruchtbare samenwerking ontstaan. De vraag is waar; ontmoeten de partijen elkaar op een punt waar ze er beide beter van worden of leidt innovatie in dit geval tot een verminderd voordeel voor (een) van beide?
Want samenwerken met fintechs brengt nu eenmaal de nodige risico’s met zich mee als het gaat om stabiliteit. En stabiliteit is juist zo belangrijk voor banken. In een ideale wereld willen banken een goede relatie met hun partners, dat de regelgeving wordt nageleefd en dat ze zo min mogelijk risico lopen. Laat dat nu niet van toepassing zijn op de dagelijkse bedrijfsvoering van fintechs, met alle mogelijke gevolgen van dien. Van alle startups weet maar een klein gedeelte ook echt een langdurig bestaan veilig te stellen.
Banken willen hun vingers liever niet branden, maar zien startups vaak als een kans om aan te haken op de snelle veranderingen in de markt. Door een gebrek aan expertise en middelen kunnen ze niet snel genoeg innoveren, waardoor ze liever willen samenwerken met fintechs. Dat betekent dus ook dat ze worden blootgesteld aan risico’s, waardoor ze vooraf een duidelijke strategie nodig hebben om die perikels te minimaliseren.
Om tot een goede strategie te komen, is het noodzakelijk om te kijken naar de integratie van fintechs in de systemen van banken. Ook gezien de ontwikkelingen rondom Payment Services Directive II (PSD2), waardoor de markt wordt opengebroken voor niet-bancaire derde partijen (TTP’s) die toegang moeten krijgen tot de gegevens van bankrekeninghouders, mits daar toestemming voor is gegeven. Op product- en procesniveau gaat bijvoorbeeld veel aandacht naar het snel, maar veilig en gecontroleerd integreren van fintechs met behulp van API’s. Robuust API-management maakt het mogelijk om specifieke dienstverlening van externe partijen te integreren in de eigen systemen (het ecosysteem). Maar werkt dat ook in twee richtingen; kan een bank met API-management ook snel afscheid nemen van een gevaarlijke fintech als de eigen bedrijfscontinuïteit in gevaar komt?
Om dat voor elkaar te krijgen, hebben banken de juiste processen en governance nodig om de impact van een moeilijk partnerschap tot een minimum te beperken. Het real-time monitoren van partneractiviteiten is nodig om tijdig op te merken dat de bank gevaar loopt door die samenwerking. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van predictive analytics gecombineerd met API-monitoring. Een verkeerde beslissing van de partner kan namelijk een directe invloed hebben op de zorgvuldig opgebouwde reputatie van de bank.
Voor banken is het dus noodzakelijk om inzicht te krijgen en controle te houden, met robuust en compleet API-management en real-time monitoring. Met alleen een API-portaal voor je data sets ben je er dus niet.
Ook fintechs ontkomen niet aan veranderingen om te kunnen samenwerken met banken. Zij moeten op hun beurt zich conformeren aan wet- en regelgeving als zij zich willen begeven in het betaallandschap. De banken hebben daar natuurlijk al jaren mee te maken en kunnen fintechs met hun expertise, tools en middelen een helpende hand bieden om die overgang mogelijk te maken.
De intentie van banken en fintechs om samen te werken is er wel degelijk, het is nu de vraag in hoeverre beide partijen zich kunnen aanpassen om die samenwerking zo waardevol mogelijk te maken. Hoe je de situatie ook bekijkt, het is net als een relatie tussen mensen. Het flirten is begonnen, de interesse is er, maar in hoeverre kunnen beide partijen een beetje van zichzelf wegcijferen om nog dichter tot elkaar te komen. Vertrouwen ze elkaar genoeg voor een goed huwelijk? Pas als die vraag is beantwoord, kan er worden gekeken naar nakomelingen.
Wilfred Harbers, Director Digital Solutions Consulting Benelux bij Software AG
__________________________________________________________________________
De European FinTech Awards is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de European Fintech Awards.
__________________________________________________________________________