Investeerders in de zorg

Financiering in de zorgsector

Uit onderzoek van consultant EY blijkt dat er geen significante verschillen zijn tussen instellingen met private equity en instellingen met andere eigenaren. Dat schrijft de website voor de overname en fusiemarkt in een artikel op de website, MenA.nl. EY onderzocht de omvang en impact van private equity in de zorg in opdracht van de minister. Het onderzoek richtte zich op zowel de Zorgverzekeringswet (Zvw) als de Wet langdurige zorg (Wlz). De consultant onderzocht het aantal zorginstellingen met private equity en hun omzet. Ook bekeek EY de effecten op kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg

  • Geen verbod op private equity in zorg
  • Meer transparantie en strengere regels aangekondigd
  • Continuïteit en toegankelijkheid zorg gewaarborgd

De minister van VWS concludeerde dat er geen gegronde reden is om private equity in de zorg te verbieden. Zij signaleert dat een verbod risico’s met zich meebrengt voor de continuïteit en toegankelijkheid van zorg. Ook zijn er onvoldoende aangrijpingspunten om de noodzaak en proportionaliteit van een dergelijke maatregel te onderbouwen. Een verbod zou ook raken aan het recht op eigendom, vrij verkeer van kapitaal en het verbod op discriminatie.

Strengere regels en toezicht

De minister vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn om risico’s van commerciële investeringen in de zorg te mitigeren zonder een verbod. Bestaande regelgeving en toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kunnen al veel risico’s beperken. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen nodig om transparantie te vergroten. Deze maatregelen richten zich op alle zorgaanbieders, ongeacht de eigenaar. De focus ligt op transparantie over de kwaliteit van zorg, financiële gegevens en bedrijfsstructuren. Ook wil de minister de bevoegdheden van de NZa uitbreiden, onder meer door een aanscherping van de zorgspecifieke fusietoets.

Blijvend thema in zorg

Private equity in de zorg blijft volgens het artikel een dynamisch thema. De aangekondigde maatregelen moeten nog worden vastgelegd in wetgeving. Het onderwerp zal de komende jaren veel aandacht blijven krijgen, gezien het publieke belang bij hoogwaardige en betaalbare zorg.

Internationaal

De ontwikkelingen rondom private equity en zorg wijzen ook op de groeiende rol van investeerders in de gezondheidszorg. Recent meldde de Financial Times dat de Europese Commissie onderzoekt of nieuwe regels nodig zijn om de invloed van private equity in de zorg te beperken. In de Verenigde Staten publiceerde werd eerder gepleit voor toenemende regulering om de transparantie van zorgbedrijven met private equity eigenaars te waarborgen.

Gerelateerde artikelen