Internationale kansen voor werving van nieuw personeel
Global sourcing kan een belangrijke bijdrage leveren aan het zeker stellen van de continuïteit van ondernemingen. Jeroen Ekkel, directeur van Brunel, is daarvan overtuigd. “De schaarste aan specialisten groeit en zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Momenteel is in Nederland bijvoorbeeld 20 procent van alle vacatures gericht op IT en software development, terwijl slechts 5 procent van alle beschikbare Nederlandse cv’s daarop aansluit. En 17 procent van alle vacatures is gericht op engineering, tegen slechts 3 procent van alle beschikbare cv’s. Er is dus een groot verschil tussen vraag en aanbod. Een van de oplossingen hiervoor ligt buiten de landsgrenzen, op de steeds internationaler wordende arbeidsmarkt.”
Grenzen vervagen
Het onderzoek, deels in samenwerking met Alex van Groningen en Monsterboard, is uitgevoerd vanuit drie invalshoeken: Nederlandse CFO’s, Nederlandse en Europese kandidaten op de arbeidsmarkt, en een trendanalyse van de arbeidsmobiliteit op Europees niveau. Opvallend is dat CFO’s nog een andere beleving van de markt hebben dan de getallen laten zien. Bijna 80 procent van alle IT’ers en technisch geschoolde medewerkers en 65 procent van de high potentials binnen de financiële dienstverlening verwachten binnen twee jaar bij een andere werkgever te werken. Slechts 10 procent van alle werknemers in Nederland is niet, actief of passief, op zoek naar een nieuwe baan, terwijl maar 38 procent van de CFO’s verwacht dat de arbeidsmobiliteit toeneemt.
“Het is goed als CFO’s zich realiseren dat 70 procent van hun werknemers binnen twee jaar elders werkzaam kan zijn”, reageert Ekkel. “Dit komt boven op de groeiende schaarste. Het is dus verstandig om als bedrijf te zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor werknemers.” Uit het onderzoek blijkt dat de grenzen steeds meer vervagen. Een vijfde van de ondervraagde professionals oriënteert zich op internationaal niveau. Hiervan geeft maar liefst 90 procent aan langer dan een jaar of zelfs voor onbepaalde tijd in het buitenland te willen werken. “Mensen zijn hun horizon steeds meer aan het verbreden”, stelt Ekkel.
“We zien dat ook bij bedrijven: die zoeken voor hun vacatures wereldwijd naar de beste mensen. Taal- en cultuurverschillen zijn voor kandidaten steeds minder een barrière om in een ander land te gaan werken: voor ongeveer 70 procent van de kandidaten in het onderzoek vormen die geen reden om een land uit te sluiten.”
Twee kanten op
Het onderzoek laat dus een duidelijke trend naar een meer internationale arbeidsmarkt zien. Ook Brunel kijkt steeds meer over de grenzen, vertelt Ekkel. “Dat doen we twee kanten op: vanuit Nederland naar andere landen en andersom. Jaren geleden zijn we daarmee begonnen voor de energiesector. Inmiddels werken we op één platform, met één klantomgeving en één kandidaatomgeving. We hebben tevens een onboardingplatform gecreëerd, waarmee we kunnen voldoen aan eisen en verplichtingen die er wereldwijd zijn voor startende werknemers.”
Er liggen internationale kansen voor de werving van nieuw personeel. Zo heeft Nederland een capaciteitsprobleem op het gebied van IT/software development en van engineering, terwijl dat probleem op Europees niveau niet bestaat. Voor deze sectoren zijn met name Turkije, Italië, Spanje, Hongarije en Frankrijk aantrekkelijke landen, met veel cv’s per beschikbare vacature. Global sourcing zou dus een oplossing kunnen zijn voor de Nederlandse capaciteitsproblemen. Functies in IT/telecom en in engineering/techniek lenen zich vaak uitstekend voor internationale werving.
Ekkel voegt hieraan toe: “Opvallend is dat uit de landen waar veel aanbod is van kandidaten in de sectoren IT/software development en engineering, veel nieuwe cv’s in Nederland worden geüpload. Er is een toename van Spaanse, Italiaanse en Duitse kandidaten die op zoek zijn naar een baan in Nederland. De bereidheid om vanuit deze landen naar Nederland te komen neemt dus toe.”
Wereldwijd netwerk
“Brunel heeft de kennis en kunde om op deze ontwikkelingen in te springen”, verklaart Ekkel. “We hebben de afgelopen tien jaar gebouwd aan een sterk en wereldwijd netwerk. We hebben alles in huis om onze klanten wereldwijd de juiste specialisten te bieden. Dit kan door lokaal te werken voor lokaal, maar ook door de inzet van internationale werving voor lokaal. Een recent voorbeeld: op dit moment zijn bij een multinational in Nederland tien internationale specialisten aan het werk. Ze komen uit onder andere Mexico, Japan en China en werken als design of research engineer. Voor een andere grote klant zijn we op zijn locatie in China bezig met de werving van lokale specialisten. Door de aanwezigheid van Brunel in China weten we lokaal de weg en kunnen we de juiste specialisten vinden. Maar ook helpen we met bijvoorbeeld het afhandelen van juridische zaken rond een contract.”
Ekkel is trots op deze global successen en denkt dat hier nog veel kansen liggen. De komende tijd zal Brunel een steeds grotere bijdrage leveren aan de dynamiek op de internationale arbeidsmarkt. Ekkel besluit: “Globaal of lokaal? Ver weg of dichtbij? Voor mij is dat geen vraag, het zijn twee begrippen waarvan de grenzen vervagen. Ook voor Brunel.”