Integriteit en transparantie
Het gegeven dat Mugabe ongestoord zijn gang kan gaan met het afbreken van Zimbabwe en dat Israël op de valreep besloot tot een groots offensief tegen Hamas in de Gazastrook. Maar al met al was het toch vooral het jaar van de financiële crisis waarin verschillende grote banken en zelfs landen ten onder gingen.
Die crisis begon met Amerikaanse huizenbezitters die hun hypotheek niet meer konden betalen en grijpt nu ook in de reële economie wild om zich heen. 2009. Het is tien jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Misschien moeten we ons eens afvragen hoe Europa er tijdens deze financiële crisis uit zou hebben gezien zonder een ‘single European currency’.
Op het moment dat ik dit schrijf, is het nieuwe jaar amper goed en wel begonnen, maar opmerkelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op.
Het is een jaar waarin:
• de nieuwe sobere kantonrechtersformule inzake ontslagvergoedingen in werking is getreden
• no-nonsensmerken het naar verwachting weer goed gaan doen
• de porno-industrie vraagt om een bail-out ter waarde van 5 miljard
• de schriftelijke aanhef ‘Ha’ en afsluiting ‘Groetjes’ volgens Jan Kuitenbrouwer definitief verboden moeten worden
• het ABBA-museum in Stockholm officieel zal worden geopend
• het tweehonderdste geboortejaar van Charles Darwin wordt gevierd
• de Opel Insignia (met 1 punt verschil ten opzichte van de Ford Fiesta) tot auto van het jaar is gekozen
• vreemd vermogen uit is en eigen vermogen in
• Feyenoord misschien wel degradeert als gevolg van aanhoudend wanbeleid
• de ov-chipkaart misschien eindelijk WEL wordt ingevoerd
• Nederlandse energiebedrijven worden verkocht aan het buitenland
• alle EU-landen het metrieke stelsel moeten hebben ingevoerd
• we weer kunnen stemmen op een nieuw Europarlement
• de nieuwe doelstellingen voor het Kyoto-protocol zullen worden vastgesteld.
2009 heeft de potentie om een gedenkwaardig jaar te worden. In het afgelopen jaar stond het wegvallen van het vertrouwen centraal. En juist dit vertrouwen is een belangrijk goed, de basis van ons bestaan. De basis ook van ons economisch stelsel, dat ons zo veel welvaart heeft gebracht.
Hoe de crisis zich verder zal ontwikkelen, weet ik niet. Ik ben zelf optimistisch van aard en heb dan ook het gevoel dat 2009 beter zal eindigen dan 2008. Maar een daadwerkelijke onderbouwing hiervoor heb ik niet. 2008 was pijnlijk en een jaar van bezinning. Het heeft ons met de neus op de feiten gedrukt.
Gezamenlijkheid is nu noodzakelijk, een stap extra is nu noodzakelijk, waar voor je geld leveren is belangrijker dan ooit. Van de pijn zijn we ook in 2009 zeker niet af, maar we staan er samen voor om van 2009 toch een mooi jaar te maken, een jaar waarin op de eerste plaats het vertrouwen weer moet gaan groeien.
Banken moeten weer gaan lenen en het bedrijfsleven moet weer gaan voor de zaak; macht en beloning zijn van de tweede orde. Dit is ook het moment waarop de regering verschil kan maken. Onder hoge druk worden juist nu veel dingen vloeibaar. Nu moeten de beslissingen worden genomen die Nederland uiteindelijk duidelijker op de kaart gaan zetten.
Nu is het tijd om door te pakken, durf en daadkracht te tonen en sterk in te zetten op innovatie in het kader van die langetermijnvisie voor Nederland. Is dit allemaal naïef? Misschien. Eén ding weet ik wel. Als we niets met deze crisis doen, is dat een gemiste kans. Een kans die je misschien maar een keer in de honderd jaar krijgt.
Wat we nodig hebben is nieuw elan en een extra drive voor zowel Nederland als het Nederlandse bedrijfsleven. Dat begint met het terugbrengen van vertrouwen, en daarvoor is de kracht van integriteit en transparantie in alle opzichten onontbeerlijk. Dit zijn wat mij betreft de nieuwe kernwaarden voor de toekomst. Laten we er samen voor gaan in dit nieuwe jaar.
José Tijssen is managing director van Citigate First Financial