Inkoop van managers: een managementprobleem

Als het gaat om de inkoop van personeel hebben de meeste bedrijven momenteel alle keus. Een kwestie van vraag en aanbod. Maar als het gaat om het invullen van managementfuncties ligt dat volgens het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsrecht heel anders. De kwaliteit van het management laat bovendien te wensen over.

Het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsrecht (ROA) heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat tot 2010 zo’n 19.000 nieuwe managers nodig zijn. Dit is vooral ter vervanging van gepensioneerde managers. Daarnaast is er een uitbreidingsvraag van nog eens 5.000 managers. Het ROA ziet overigens niet zo’n probleem in het opvullen van deze functies. De groep pal onder de ontstane managementvacatures bestaat voor een groot gedeelte uit ervaren rotten die kunnen doorstromen.

Headhunters halen desalniettemin meer financials uit het buitenland dan een jaar geleden. Steeds vaker wordt beweerd dat managers in Nederland sneller worden ververst dan waar ook ter wereld. De groep onder de subtop zou wel eens niet mobiel genoeg kunnen zijn: 60 procent van de seniors zou een functie van Chief Executive Officer afwijzen. Interim-managers worden vaker aangesteld, een fikse kostenpost voor CPO’s en HR-directeuren.

CNV
Volgens CNV-voorzitter René Paas laat de kwaliteit van de Nederlandse leidinggevenden simpelweg te wensen over. ‘Slechte chefs zijn een nationaal probleem. Tot nu zijn ze geen brandpunt in onze activiteiten.’ Als het aan Paas ligt, wordt 2006 het jaar waarin plezier in werk centraal staat. ‘Wij leven met een merkwaardig paradigma’, zegt hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

‘Wie jong is wordt gelukkig van werken, wie de zestig nadert, wordt er juist steeds ongelukkiger van en moet dringend stoppen.’ Het is volgens Paas een hogere orde geworden om niet te werken. ‘Een orde die mij niet zint.’ De vakbond van Paas wil bijdragen aan het gevoel dat mensen niet tot hun 65ste móeten werken, maar mógen werken. Volgens hem laten ondernemers miljarden liggen door te weinig oog te hebben voor het gebrek aan plezier in werk van hun medewerkers.

En dat komt de kwaliteit van onder meer de managers niet ten goede. Maak werk werkbaar, stelt Paas, en je hoeft je over die paar procenten niet eens meer zorgen te maken, dat verdient zich dan terug. ‘Wie plezier in werk heeft, zet sneller een stapje harder om het werk af te krijgen, doet wat extra moeite om de klanten tevreden te houden. Het omgekeerde geldt voor medewerkers die geen plezier in hun werk hebben.’

Conclusie van dit alles: bedrijven moeten steeds meer moeite doen om geschikte kandidaten te vinden voor het topmanagement, dat nodig is om ons land te behoeden van de ondergang. De ICT- en financiële sector en de afdelingen human resources zijn naarstig op zoek naar managers. Volgens de Raad voor Werk en Inkomen dreigt het bedrijfsleven onbestuurbaar te worden door een tekort aan managers in de subtop.

Gerelateerde artikelen