ING: “Tech-sector drijvende kracht achter Nederlandse industrie”

Economische transitie wordt zichtbaar

De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Dit komt naar voren in een recent sectorrapport van ING Research. Om deze groei te behouden en verder uit te breiden, zijn technologische vernieuwingen essentieel. Dit is noodzakelijk om de productiviteit te verhogen, aangezien de personeelsschaarste in de sector steeds nijpender wordt. Dat meldt het ANP op basis van een rapport van ING.

  • Investeringen in chipsector aangekondigd
  • Netcongestie blijft groot probleem
  • Strengere migratieregels ingevoerd

De personeelsschaarste in de technologische sector is een groeiend probleem. ING Research benadrukt dat het voor de industrie cruciaal is om te investeren in innovaties. Deze vernieuwingen moeten zowel producten als productieprocessen verbeteren. Gert Jan Braam, sectorbankier Industrie bij ING, stelt dat automatisering, in de vorm van robotisering en digitalisering, een belangrijke oplossing is om de productiviteit te verhogen.

Verscherping migratieregels

Nederland is van plan de eisen voor arbeids-, studie- en kennismigranten verder aan te scherpen. Dit volgt op de recentelijke versobering van de expatregeling. Deze maatregelen kunnen de groei van de techindustrie in de toekomst belemmeren. Het is daarom des te belangrijker voor industriebedrijven om de focus te leggen op innovaties en efficiëntere productiemethoden. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Automatisering als oplossing

Automatisering door middel van robotisering en digitalisering wordt door ING gezien als een belangrijke manier om de productiviteit te verhogen. Dit helpt om de negatieve effecten van de personeelsschaarste op te vangen. Naast het tekort aan personeel, vormt ook netcongestie een groeiend probleem. Bedrijven kampen met beperkingen in de fysieke ruimte voor bedrijfsgebouwen en woningen voor werknemers.

De economische betekenis van de regio Eindhoven, ook wel bekend als Brainport Eindhoven, is sterk gespecialiseerd. Het Bruto Regionaal Product per inwoner bedraagt €58.115 in Zuidoost-Brabant, waarmee de regio op de derde plek staat van de vijf economisch grootste regio’s in Nederland, na Amsterdam (€91.862) en Utrecht (€59.871). Wel waarschuwen onderzoekers dat de regio Eindhoven gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur vanwege de sterke specialisatie.

Netcongestie en regeldruk

Netcongestie, ofwel de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, is een steeds groter knelpunt voor de technologische industrie. Ook hoge netwerktarieven en toenemende regeldruk belemmeren de bedrijfsvoering. Bedrijven moeten navigeren door complexe reguleringen en stijgende kosten om concurrerend te blijven.

Sterk groeiende chipsector

Binnen de machine-industrie is de chipsector al jarenlang de sterkst groeiende deelsector. Bedrijven zoals ASML en ASMI spelen hierin een centrale rol. Nederlandse chipbedrijven hebben onlangs het kabinet opgeroepen om de komende jaren 100 miljoen tot 150 miljoen euro te investeren in verdere groei van de chipsector.

ASML waarschuwt voor ruimtegebrek

Chipmachinefabrikant ASML waarschuwde eerder dit jaar dat Nederland mogelijk te klein wordt voor de ambitieuze uitbreidingsplannen van het bedrijf. Dit pleidooi heeft geleid tot actie in Den Haag. Samen met de regio Eindhoven wordt 2,5 miljard euro geïnvesteerd om het ondernemingsklimaat voor de chipsector te verbeteren.

Samenwerking met regio Eindhoven

De investering van 2,5 miljard euro door de Nederlandse overheid en de regio Eindhoven is bedoeld om de infrastructuur en het vestigingsklimaat voor chipbedrijven te optimaliseren. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat bedrijven zoals ASML hun uitbreidingsplannen in Nederland kunnen realiseren.

Oproep tot investeringen

De oproep van de Nederlandse chipbedrijven en de daaropvolgende investeringen tonen aan dat er een gezamenlijke inspanning nodig is om de technologische industrie verder te laten groeien. Dit vereist zowel financiële steun als beleidsmatige aanpassingen om de groei te faciliteren.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen