ING scherpt klimaatbeleid aan: gevolgen voor olie- en gassector

ING verscherpt klimaatbeleid, impact op investeringen

ING Bank heeft aangekondigd dat het per direct stopt met het financieren van zogenaamde ‘pure players’ in de olie- en gassector. Dit zijn bedrijven die zich uitsluitend richten op het winnen van olie en gas en doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe velden. Daarnaast zal de bank na 2025 geen nieuwe kredieten meer verstrekken aan terminals voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Deze maatregelen hebben gevolgen voor bedrijven in de fossiele energiesector en voor investeringen en financieringen in deze industrie. Dat meldt het ANP.

  • ING stopt financiering ‘pure players’ olie en gas
  • Na 2025 geen nieuwe kredieten lng-exportterminals
  • Milieuorganisaties: maatregelen ING onvoldoende

ING heeft deze nieuwe maatregelen aangekondigd in zijn jaarlijkse klimaatupdate. De bank stelt dat financiering de meest impactvolle manier is om bij te dragen aan de energietransitie. ING wil samen met klanten werken aan hun transitie naar netto-nul uitstoot en tegelijkertijd de technologieën en oplossingen financieren die nodig zijn voor een duurzame toekomst. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

LNG-financiering onder de loep

De beslissing om na 2025 te stoppen met nieuwe kredieten voor LNG-exportterminals is opmerkelijk. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn veel Europese landen overgestapt op lng als alternatief voor Russisch gas. Echter, lng blijft een fossiele brandstof die CO2-uitstoot veroorzaakt. Bovendien lekt er bij de productie regelmatig methaan, een krachtig broeikasgas.

Terra-aanpak uitgebreid naar nieuwe sectoren

ING hanteert voor zijn klimaatbeleid de Terra-aanpak, gebaseerd op inzichten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Hiermee meet de bank de uitstoot van klanten in sectoren met de hoogste koolstofuitstoot. ING heeft deze aanpak nu uitgebreid naar de aluminium- en zuivelsector, waardoor het totaal aantal sectoren op twaalf komt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Voortgang klimaatdoelstellingen per sector

Volgens ING liggen acht van de twaalf sectoren op schema om de klimaatdoelstellingen te halen. Twee sectoren, de staalindustrie en de residentiële vastgoedsector, lopen achter. Voor de overige twee sectoren wordt een nieuwe methodologie gebruikt om de koolstofuitstoot te meten, waardoor beoordeling nog niet mogelijk is.

Reacties van milieuorganisaties

Extinction Rebellion (XR) vindt de koerswijziging van ING onvoldoende. De actiegroep stelt dat ING nog steeds de grootste Nederlandse fossiele bank blijft. Fossielvrij ziet de stap van ING als een resultaat van jarenlange strijd, maar blijft doorgaan met actievoeren tot ING alle financiering aan olie- en gasbedrijven stopt.

Milieudefensie uit kritiek op ing’s uitstootcijfers

Milieudefensie beweert dat de werkelijke uitstoot van ING 207 megaton hoger ligt dan wat de bank tot nu toe heeft gerapporteerd. Milieudefensie, noemt het “absurd dat ING nu door een slim pr-trucje voor de grootste vervuilers de oranje loper uit kan blijven rollen”. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gevolgen voor de olie- en gassector

De nieuwe maatregelen van ING zullen gevolgen hebben voor bedrijven in de olie- en gassector. ‘Pure players’ zullen moeten zoeken naar alternatieve financieringsbronnen of hun bedrijfsmodel moeten aanpassen. Dit kan leiden tot consolidatie in de sector en mogelijk tot een versnelling van de energietransitie. Ze zullen moeten zoeken naar nieuwe financieringsmodellen en mogelijk hun investeringsstrategieën moeten herzien.

Impact op de lng-markt

De beslissing van ING om na 2025 te stoppen met nieuwe kredieten voor lng-exportterminals kan ook grote gevolgen hebben voor de minder vervuilende lng-markt. Dit kan leiden tot een vertraging in de ontwikkeling van nieuwe lng-infrastructuur en mogelijk tot hogere prijzen voor lng op de wereldmarkt.

Toenemende regelgeving rond klimaatfinanciering

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor banken om klimaatrisico’s beter te integreren in hun risicobeheersystemen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot verdere aanscherpingen van het klimaatbeleid bij Europese banken. De stap van ING zet andere banken onder druk om ook hun klimaatbeleid aan te scherpen. Volgens een recent rapport van de Rainforest Action Network blijven veel grote banken nog steeds fossiele brandstoffen financieren, ondanks hun klimaatbeloften.

Als reactie op de veranderende marktomstandigheden ontwikkelen banken en financiële instellingen nieuwe producten en diensten gericht op duurzame financiering. Zo stelde de franse bank BNP Paribas onlangs de eerste ‘blue carbon credit’-transactie gelanceerd te hebben, gericht op het beschermen en herstellen van mariene ecosystemen. Op internationaal niveau worden er steeds meer initiatieven genomen om klimaatfinanciering te bevorderen. De Glasgow Financial Alliance for Net Zero bijvoorbeeld, brengt financiële instellingen samen om de transitie naar een koolstofarme economie te versnellen.

Toekomstperspectief voor de energiesector

De energiesector staat voor een grote transitie. Bedrijven die zich snel aanpassen aan de nieuwe realiteit van verminderde financiering voor fossiele projecten en meer focus op duurzame energie, zullen waarschijnlijk het beste gepositioneerd zijn voor de toekomst.

Rol van technologie in de energietransitie

Technologische innovaties spelen een cruciale rol in de energietransitie. Investeringen in schone technologieën, zoals waterstof, batterijopslag en koolstofafvang, zullen waarschijnlijk toenemen naarmate de financiering voor traditionele fossiele projecten afneemt.

Gerelateerde artikelen