ING: schade importheffingen VS valt reuze mee

Afnemers in de VS blijven kopen bij gebrek aan alternatieven

De directe impact van Amerikaanse importheffingen op auto’s is beperkt, denken economen van ING. Het zou gaan om een hap van ongeveer 230 miljoen euro uit de economie, oftewel 0,02 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Gaan die heffingen alleen over auto’s?
Nu nog wel, maar dat blijft niet zo. Trump kondigde woensdag belastingen op buitenlandse auto’s aan van 25 procent, die vanaf begin april gaan gelden. Hij zei in februari ook met meer heffingen van dezelfde hoogte te komen op Europese producten.

Gaan brede heffingen er wel op inhakken?
Dat valt ook mee. Economen van ING keken daarom naar het scenario waarin een invoerheffing van 25 procent op alle producten gaat gelden. In dat geval zou de directe schade 3 miljard euro per jaar zijn voor Nederland, net geen 0,3 procent van het bbp. “Dat is noemenswaardig, maar nog redelijk beperkt”, meldt ING-econoom Marcel Klok.

Waarom hebben heffingen zo weinig impact
Doordat consumenten in de VS op de korte termijn niet direct vervangers kunnen vinden voor Nederlandse of Europese producten. Als de VS de importheffingen blijvend verhogen, lukt het waarschijnlijk wel om alternatieven te vinden en wordt de negatieve impact groter.

Wat kan op termijn de schade worden?
De impact van alleen autoheffingen na zes tot tien jaar oplopen tot 0,05 procent van het Nederlandse bbp, jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro. Bij algehele importheffingen op producten uit de Europese Unie gaat het om een klap van jaarlijks 8 miljard euro, of 0,7 procent van het bbp.

Hoe moeten bedrijven zich indekken?
Dat is dan weer onzeker. ING benadrukt dat het om ruwe schattingen gaat. Het negatieve effect op de economie kan op de korte termijn groter zijn als handelsconflicten voor veel onzekerheid zorgen bij bedrijven en consumenten. Tegelijkertijd is het goed mogelijk dat Nederlandse en Europese bedrijven nieuwe afzetmarkten vinden die de VS deels vervangen.

Gerelateerde artikelen