Inflatie en rente krijgen grip op Nederland
Nederland en de eurozone zijn voorlopig waarschijnlijk nog niet van de hoge inflatie af. De verhoogde inflatie kan nog meer dan een jaar zal duren. In het vierde kwartaal van dit jaar wordt een renteverhoging verwacht van de Europese Centrale Bank (ECB).
Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). De inflatie is de afgelopen maanden opgelopen tot het hoogste niveau in decennia. Dat het leven flink duurder is geworden komt voor een groot deel door de flink gestegen energieprijzen, maar ook in bijvoorbeeld de supermarkt zijn veel producten in prijs omhooggegaan.
De DNB-president wijst erop dat de oorzaken van de hoge inflatie voornamelijk buiten Nederland liggen. Hij signaleert nog geen zogeheten loon-prijsspiraal, waarbij bedrijven de lonen voor werknemers extra sterk opschroeven en zo de inflatie nog meer aanjagen. Daarom gaat Knot er wel vanuit dat er op een gegeven moment weer een einde zal komen aan de hoge prijsstijgingen.
Het opschroeven van de rente wordt alom beschouwd als het middel om hoge inflatie te bestrijden. Volgens Knot heeft de ECB meer instrumenten tot zijn beschikking dan alleen het opkrikken van de eigen rentetarieven. Eerst moeten de steunprogramma’s van de ECB worden afgebouwd. Daarvoor worden al maatregelen genomen en dat heeft er volgens Knot ook al voor gezorgd dat de rentes op de financiële markten wat zijn opgelopen.
Knot voorziet op basis van alle huidige gegevens een eerste rentestap van 0,25 procent in het vierde kwartaal. Vervolgens zal in het voorjaar van 2023 dan nog een stapje plaatsvinden, denkt hij.
ECB-president Christine Lagarde hintte er donderdag al op dat een verhoging van de rentetarieven mogelijk niet heel lang meer op zich laat wachten. Ze benadrukte wel dat de situatie hier anders is dan in de Verenigde Staten, waar de rente waarschijnlijk binnenkort al wordt verhoogd.