Industriële omzet dalende
De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van 2024 opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is het vierde opeenvolgende kwartaal waarin de inkomsten zijn gedaald. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de omzet met 5,5 procent gedaald.
- Industriële omzet daalt 5,5% in Q1 2024
- Faillissementen licht gedaald tot 79 bedrijven
- Minister wijst op hoge energieprijzen, tekorten
De daling in de omzet is het gevolg van een aanhoudende terugval in het aantal orders. Volgens het CBS kampen veel bedrijven met tekorten aan personeel, ruimte, productiemiddelen en materialen. Deze problemen hebben vooral impact op de hout- en bouwmaterialenindustrie, waar de omzet met bijna 14 procent is gedaald. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.
Sectorale verschillen
Niet alle sectoren werden even hard getroffen. De elektronische en machine-industrie, de textiel-, kleding- en leerindustrie, en de papier- en grafische industrie zagen hun inkomsten juist stijgen. Desondanks blijft de algemene trend in de industrie negatief.
Daling afzetprijzen
De afzetprijzen in de industrie zijn met bijna 2 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Vooral de papier- en grafische industrie, de metaalindustrie en de raffinaderijen- en chemische industrie ondervonden hier de gevolgen van. Deze prijsdaling draagt bij aan de verslechtering van de winstgevendheid in de sector.
Verslechterende winstgevendheid
Voor de meeste ondernemers in de Nederlandse industrie is de winstgevendheid afgelopen kwartaal verslechterd, meldt het CBS. Dit is het negende opeenvolgende kwartaal waarin dit het geval is. Ondernemers geven aan dat de hoge kosten voor energie, grondstoffen en arbeid belangrijke factoren zijn die de winstmarges onder druk zetten.
De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.
Lichte daling faillissementen
Een klein lichtpuntje is te vinden in het aantal faillissementen. In het eerste kwartaal ging één bedrijf minder failliet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen kwam uit op 79, wat echter wel 25 meer is dan in het kwartaal daarvoor.
Minister Adriaansens
Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft verschillende oorzaken aangewezen voor de moeilijkheden in de Nederlandse industrie. “We hebben hele hoge energieprijzen, we hebben personele tekorten,” aldus Adriaansens. Daarnaast is het moeilijker geworden om aan grondstoffen te komen, wat de productieprocessen belemmert.
Internationale context
De Nederlandse industrie is niet de enige die onder druk staat. In Duitsland daalde de industriële productie in april met 1,9 procent ten opzichte van de maand ervoor . De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gewaarschuwd voor aanhoudende economische zwakte in de eurozone . Dit heeft ook gevolgen voor de exportgerichte Nederlandse industrie.
Impact energiekosten
Hoge energieprijzen blijven een groot probleem voor de industrie. De prijzen voor aardgas en elektriciteit zijn in Europa nog steeds aanzienlijk hoger dan in andere delen van de wereld . Dit zet Europese fabrikanten op een concurrentienadeel, zeker in energie-intensieve sectoren zoals de chemische industrie en metaalproductie.
Strategische aanpassingen
Om te overleven in deze uitdagende tijden, passen veel bedrijven hun strategie aan. Er is een verschuiving naar digitalisering en automatisering om de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. Daarnaast wordt er gezocht naar alternatieve leveranciers en grondstoffen om de afhankelijkheid van schaarse materialen te verminderen.
Overheidsmaatregelen
Experts roepen op tot meer overheidsmaatregelen om de industrie te ondersteunen. Voorstellen variëren van belastingverlagingen en subsidies voor energie-efficiënte technologieën tot investeringen in infrastructuur en onderwijs om het personeelstekort aan te pakken.
Toekomstperspectief
De vooruitzichten voor de Nederlandse industrie blijven onzeker. Hoewel sommige sectoren beter presteren, blijven de algemene trends zorgwekkend. Het is cruciaal dat zowel de overheid als het bedrijfsleven samenwerken om deze uitdagingen aan te pakken en de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie te behouden.