In deze sectoren stijgen de personeelstekorten

Loonkosten en arbeidskosten

De krapte op de arbeidsmarkt stelt het Nederlands bedrijfsleven voor een uitdaging, met een voorspeld tekort van 1,4 miljoen mensen tegen 2030. Dat stelt een nieuw rapport van internationaal onderzoeksbureau McKinsey. De krapte zal volgens het onderzoek vooral voelbaar zijn in de techniek, IT, zorg en welzijn –waardoor loonkosten en arbeidsvoorwaarden mogelijk aan noodzaak gaan winnen.

  • Arbeidsmarkt krapte
  • Baantransities en omscholing cruciaal
  • Productiviteitsverhoging sleutel tot oplossing

Om de tekorten aan personeel aan te pakken, stelt McKinsey een ’trein van baantransities’ voor. Dit betekent dat omscholing en ontwikkeling beter gefaciliteerd moeten worden, gericht op “banen met een hogere productiviteit waar in de toekomst vraag naar zal zijn”. McKinsey geeft beperkt aan op welke wijze de kosten van deze ‘omvorming’ betaald moet worden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Viervoudige aanpak

McKinsey identificeert vier essentiële elementen:

  • productiviteitsverhoging
  • optimalisatie van arbeidsparticipatie
  • vergroting van mobiliteit op de arbeidsmarkt
  • verbetering van arbeidsgeschiktheid.

De eerste twee verminderen de kwantitatieve krapte, de laatste twee zorgen dat de beroepsbevolking aan de vraag kan voldoen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Productiviteit sleutel

Door productiviteitsverhoging kan het personeelstekort met 85 tot 90 procent afnemen, aldus de internationaal consultant. Gecombineerd met optimalisatie van arbeidsparticipatie kan het voorspelde tekort van 1,4 miljoen mensen worden teruggebracht tot ongeveer 200.000 in 2030.

Gerelateerde artikelen