In 5 stappen naar persoonlijk leiderschap

In 5 stappen naar persoonlijk leiderschap
Stel dat een gemiddeld mens ongeveer zeventig jaar oud wordt en jij bent nu 35, precies op de helft. Laten we eens een klein rekensommetje maken. Misschien dat je jonger bent, of ouder, dan moet je de berekening iets aanpassen. Iemand van zeventig jaar is ruim 25.000 dagen op deze planeet. Als je 35 bent, dan heb je er nog zo'n twaalf- à dertienduizend te gaan. Met acht uur slaap per dag blijven er nog zo'n achtduizend effectieve dagen over. Hiervan ben je er nog ongeveer zesduizend uur aan het werk, of onderweg van of naar je werk. Dat werk moet dan wel ontzettend leuk zijn!
René Boender schrijft in ‘Great to Cool’: “Het leven is te kort om op basis van verkeerde keuzes opgesloten te blijven in je huidige baan, zaak of zelfs je huwelijk. Je hypotheek mag geen belemmering zijn om maar te blijven doen wat je nu doet”.
 
Veel mensen houden er een ‘als-dan’-strategie op na. ‘Als ik met pensioen ben, dan ga ik die wereldreis maken. Of dan heb ik pas tijd om te besteden aan mijn hobby’s en aan wat ik écht leuk vind.’ Als ik een miljoen op de bank heb, dan stop ik met werken. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Wellicht gebruik jij er ook één of zelfs meerdere. Het probleem met deze als-dan-strategie is dat deze nooit gebeurd. Het blijft bij die als. Slechts drie procent van alle mensen heeft de moed om zijn dromen te vinden en te volgen.
 
Ook jij kan bij die drie procent horen. Het toverwoord hiervoor is persoonlijk leiderschap. Zeker in de ontwikkelingen van het Finance-vak zijn de zogenaamde soft skills steeds belangrijker. Vijf jaar geleden schreef ik op FM.nl het artikel “De 7 taken van de moderne controller”. Waar de controller vroeger vooral een uitvoerende functie had, is hij nu primair een strategisch partner of het bedrijfseconomisch geweten van de organisatie. Juist hier komt persoonlijk leiderschap terug. Om deze rol goed in te vullen, zul je een proactieve houding moeten innemen, je verantwoordelijkheid moeten nemen en goed kunnen communiceren met empathie, vanuit verbinding en gelijkwaardigheid zonder betweterig over te komen.
 
Deze laatste eigenschappen kwamen ook terug in een aantal interviews die ik eind 2014 heb gehouden over dit onderwerp. Voor die groep die al in een leidinggevende functie zitten zijn deze eigenschappen veelal vanzelfsprekend. Deze groep is ook al wat ouder, gemiddeld rond de vijftig. Echter, de jongeren die nog aan het begin van hun carrière staan en nog geen of amper leidinggevende ervaring hebben, kunnen op dit vlak nog een hoop leren. Vakinhoudelijk zijn ze allemaal een kei, maar ontbreekt nog de balans met hun persoonlijk leiderschap. Hieronder vind je daarom een vijfstappenplan naar persoonlijk leiderschap.
 
 

De roadmap naar persoonlijk leiderschap

De roadmap naar persoonlijk leiderschap lijkt op de navigatie van je auto. Als je ergens naar toe wilt, geef je eerst het doel in. Vervolgens bepaal je, met behulp van de GPS, waar je nu bent. Met deze twee gegevens wordt de route bepaald en kan je vertrekken. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken of je alles hebt wat je nodig hebt, voldoende benzine bijvoorbeeld. En als je toch onderweg bent, vergeet dan niet van de omgeving te genieten.
 
Stap 1: Know your destination
Waarom ben jij hier op aarde? Wat wil je hier achterlaten voor je kinderen? Wat staat er op jouw bucket list? Door deze vragen te beantwoorden, geef je richting aan jouw groei. Door waarden en doelen centraal te stellen – in plaats van vaardigheden – haal je zoveel meer uit je carrière. 
 
Stap 2: Where am I now?
Waar ben je nu? Zelfkennis is de basis van jouw ontwikkeling. Welke competenties bezit je? Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw verbeterpunten? Dit is jouw startpunt.
Nu je jouw doel en startpunt hebt bepaald, kan je jouw reis gaan plannen. Welke route bewandel jij?
 
Stap 3: What do I need?
Welke competenties vragen aandacht? Wat wil je leren? Op welk niveau? Wat heb je nodig om jouw doel te bereiken? Te vergelijken met je POAP (Persoonlijk Ontwikkelings- & Actie Plan), maar dan een niveau dieper. Door aan de slag te gaan met dit diepere niveau bereik je pas echt concrete en duurzame resultaten. Maar ook, wat gaat er al wel goed? Je begint niet op een nulpunt. Focus op wat je al wel hebt in plaats van op wat je mist geeft een positief gevoel en is een enorme stimulans om verder te gaan.
 
Stap 4: What do I value?
Waarden en overtuigingen hebben automatisch zijn weerslag op je vaardigheden, je gedrag, de resultaten die je behaalt en hoe je op de omgeving reageert. Robert Dilts heeft (op basis van een model van Bateson) een simpel en begrijpelijk model gemaakt dat toepasbaar is in ons leven en werk. Dit model helpt om het onbewuste proces achter ons gedrag te analyseren.
 
Stap 5: Leading the future!
De enige manier om dichterbij je doel te komen is stappen zetten. Groot of klein, als je maar in beweging bent en blijft. Durf uit je comfortzone te stappen! Dit vraagt soms moed en durf om je kwetsbaar op te stellen.
 
Reflectie is een essentieel onderdeel! Welke stap heb ik gezet en wat zijn de gevolgen? Welke obstakels liggen er op de weg? Zijn dat echte obstakels of komen die voort uit jouw gedachten? Kun je om die obstakels heen of moet je ze eerst uit de weg ruimen?
 

Tot slot

Het gaat niet om het bereiken van het eindresultaat, maar de reis daar naar toe. Geniet elke dag weer van het uitzicht. Daarbij is het wel van belang om in beweging te blijven. Stilstand is achteruitgang. Dus, kom in actie! Nu! Je hebt oneindig veel potentieel in je en je bent het waard om dit volledig te ontplooien.

 
John Cornelisse is zelfstandig trainer en coach. Zijn specialisme is persoonlijk leiderschap bij ambitieuze, hoogopgeleide finance-professionals. Hiervoor heeft hij zelf ruim 15 jaar gewerkt als finance professional en (interim) finance manager. 
 
Gerelateerde artikelen