Impact van verschralende EU-industrie op Nederlandse economie

Wat is impact van aanhoudende krimp Europese industrie?

De industriële sector van de Europese Unie navigeert al enkele jaren door woelige wateren, waarbij de COVID-19-pandemie, geopolitieke spanningen en economische onzekerheden het productielandschap hebben geherstructureerd. Terwijl we de huidige staat van de industrie in de belangrijkste economieën van de EU onderzoeken, is het cruciaal om te begrijpen hoe deze ontwikkelingen Nederland beïnvloeden, een sleutelspeler in de Europese economische arena.

  • De industriële productie in de EU daalde met 1,2% in 2023, wat wijst op aanhoudende uitdagingen voor de sector.
  • Zes EU-lidstaten, waaronder Nederland, zijn goed voor 72% van de industriële output van de EU.
  • De strategische positie en diverse industriële basis van Nederland bieden veerkracht te midden van Europese industriële schommelingen.

De industriële productie van de EU heeft sinds 2020 aanzienlijke schommelingen doorgemaakt. Na een scherpe daling van 6,7% in 2020 vanwege de pandemie, herstelde de sector zich sterk met een stijging van 8,5% in 2021. Het herstelmomentum vertraagde echter in 2022, met slechts een bescheiden groei van 0,4%. De meest recente gegevens tonen een zorgwekkende trend, aangezien de industriële productie in de EU in 2023 met 1,2% daalde ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze daling was niet uniform over alle sectoren. De productie van hout en houtproducten, chemicaliën, basismetalen en papierproducten behoorden tot de zwaarst getroffen sectoren. Deze trends suggereren een complex industrieel landschap, waarbij sommige sectoren worstelen terwijl andere veerkracht tonen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Belangrijkste Spelers in EU-productie

Duitsland blijft de krachtcentrale van de Europese industrie, goed voor een aanzienlijke 27% van de totale waarde van de verkochte productie in de EU in 2023. Italië en Frankrijk volgen met respectievelijk 14% en 12%, terwijl Spanje (8%), Polen (6%) en Nederland (4%) de top zes industriële producenten in de EU completeren. Samen genereren deze zes landen 72% van de industriële output van de EU, wat de concentratie van productiekracht binnen een handvol lidstaten onderstreept.

Sectorale sterktes en specialisaties

Het industriële landschap van de EU wordt gekenmerkt door regionale specialisaties. Griekenland valt bijvoorbeeld op in de voedings-, dranken- en tabakssector, die 36% van de totale waarde van de verkochte productie van het land vertegenwoordigt. Slowakije is koploper in de automobielsector, waarbij 45% van de industriële output afkomstig is van de productie van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers.

In Nederland speelt de voedingsmiddelenindustrie een cruciale rol, wat de sterke landbouwbasis en strategische positie als toegangspoort tot Europa weerspiegelt. De chemische industrie, met name in het havengebied van Rotterdam, is een andere belangrijke sector voor de Nederlandse economie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Impact op de Nederlandse economie

Nederland, met zijn open economie en strategische ligging, is bijzonder gevoelig voor industriële trends in de hele EU. Als zesde grootste industriële producent in de EU is de Nederlandse productiesector nauw verweven met die van zijn grotere buren, vooral Duitsland.

De recente vertraging in de industriële productie van de EU stelt de Nederlandse economie voor uitdagingen. De diverse industriële basis van Nederland en de sterke focus op sectoren met hoge toegevoegde waarde zoals hightech systemen, chemie en agri-food bieden echter enige veerkracht. De geavanceerde logistieke infrastructuur van het land en zijn positie als handelsknooppunt helpen ook om enkele van de negatieve effecten van industriële vertragingen elders in Europa te verzachten.

Handel en economische integratie

De interne markt van de EU blijft een hoeksteen van de industriële activiteit. De meeste EU-landen exporteren tussen de 50% en 80% van hun goederen naar andere EU-landen. Dit hoge niveau van intra-EU-handel onderstreept het belang van de interne markt voor industriële groei en stabiliteit.

Voor Nederland is deze economische integratie bijzonder cruciaal. De Rotterdamse haven, de grootste zeehaven van Europa, dient als vitale toegangspoort voor goederen die de EU binnenkomen en verlaten. Elke schommeling in de industriële productie in de EU heeft directe invloed op het volume goederen dat door Nederlandse havens en logistieke netwerken gaat.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Uitdagingen en kansen

De industriële sector van de EU staat voor verschillende uitdagingen, waaronder hoge energiekosten, verstoringen in de toeleveringsketen en toenemende mondiale concurrentie. Deze uitdagingen bieden echter ook kansen voor innovatie en transformatie.

De toezegging van de EU om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden, drijft aanzienlijke veranderingen in industriële processen en technologieën. Deze overgang naar een groenere economie biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in duurzame technologieën en circulaire economie-oplossingen.

Financiële implicaties voor CFO’s

Voor CFO’s van Europese bedrijven, met name die in Nederland, hebben deze industriële trends verschillende implicaties:

1. Investeren in Innovatie: De noodzaak om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en milieuvoorschriften vereist strategische investeringen in R&D en nieuwe technologieën.

2. Veerkracht van de Toeleveringsketen: De recente verstoringen onderstrepen het belang van het opbouwen van robuustere en flexibelere toeleveringsketens, mogelijk door reshoring of nearshoring van kritieke productie.

3. Financiële Planning: De volatiliteit in de industriële productie vraagt om meer flexibele financiële planning en risicobeheerstrategieën. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen