IFRS 17 betekent radicale verandering in verzekeringsaccounting
Volgens het adviesbureau leidt de normverandering tot fundamentele uitdagingen in de manier van rapporteren voor de huidige verzekeringsmaatschappijen.
Harm Blaak, Director bij Willis Towers Watson legt uit: “IFRS 17 is meer dan 'zomaar' een boekhoudkundige verandering. De huidige standaard, IFRS 4, laat elk land de lokale GAAP-benaderingen gebruiken. Daardoor bestaat een grote diversiteit aan werkwijzen tussen landen en multinationals. IFRS 17 zal beleggers uiteindelijk meer transparantie bieden: het geeft hen een realistischer beeld van de rendementen en risico’s daarvan op hun investering. Het zal echter enige tijd duren tot zij daadwerkelijk inzicht krijgen in de nieuwe informatie.”
Te weinig tijd overgangstijd voor verzekeraars
De nieuwe norm, IFRS 4, vervangt haar voorganger vanaf 1 januari 2021. Het is een belangrijke mijlpaal voor de verzekeringssector. Het is namelijk de allereerste wereldwijde accountingsstandaard voor verzekeringscontracten.
“Vier jaar lijkt een lange tijd, maar adequaat voorbereiden op de nieuwe complexiteit van IFRS 17 vormt een uitdaging”, zegt Harm Blaak. “De nieuwe norm heeft impact op de winst, het eigen vermogen en de volatiliteit, evenals op de reserverings- en financiële rapportageprocessen, actuariële modellen en IT-systemen. Mogelijk moeten de beloningen van directieleden ook worden herzien. Verzekeraars moeten de benodigde werkzaamheden dan ook niet onderschatten. De extra complexiteit heeft bovendien gevolgen voor de communicatie met investeerders.”
Grootste consequenties van IFRS 4
De analyse die Willis Towers Watson onlangs uitvoerde, laat een aantal grote uitdagingen voor verzekeraars zien:
Interpretatie en oordeel: Het ‘oude’ IFRS 17 is op principes gebaseerd. Het nieuwe model stelt de verzekeraar echter zélf verantwoordelijk voor het vormen van beleid dat de werkwijzen rond informatieverschaffing voorschrijft. Enkel dat beleid moet aan de norm voldoen. Zij kunnen niet meer rekenen op voorschrijvende en gedetailleerde regels.
Omgaan met volatiliteit in de winst: Het voorgestelde model zal de volatiliteit verhogen, met name op basis van vergrendelde assumpties.
Managen van stakeholder verwachtingen: IFRS 17 heeft effect op de winsten en het eigen vermogen van verzekeraars. De effecten van en de verschillen tussen IFRS 17 met de huidige GAAP vereist allereerst complexe interne processen, maar ook een scherp inzicht in de verschillen tussen beide systemen. Vervolgens moet een transparante communicatiestrategie worden gevormd om de gevolgen en verschillen zo helder mogelijk uit te leggen aan stakeholders. Deze communicatie kan van invloed zijn op het dividend, kapitaal, managementbonussen en marktbrede prestatiecijfers.