‘Iemand financieel aanpakken effectiever dan via het strafrecht’

Na een studie bedrijfskunde (afstudeerrichting finance en financieel recht) aan de Erasmus universiteit startte Angelique haar carrière bij een accountantskantoor. Inmiddels werkt ze als financieel analist bij de politie.

Maatschappelijk relevant werk
“Eerder werkte ik bij een accountantskantoor op de afdeling fusies en overnames maar dit was niet wat ik zocht. Wekenlang boekenonderzoek, rapportjes schrijven; ik wilde iets doen met meer maatschappelijke relevantie. Ik kon aan de slag bij Deloitte, maar toch koos ik voor de politie. In de accountancy werd ik enorm geleefd. ‘Maak je agenda vrij, we nemen een hotel en zijn dag nacht beschikbaar voor de klant.’ Bij de politie is meer balans tussen werk en privé en ik heb weer plezier in mijn werk. In de commerciële wereld wordt vooral gewerkt voor de baas, voor het geld. Bij de politie zijn mijn collega’s gemotiveerder, het gaat hier echt meer om het vak zelf.”

Aanschuiven bij politieverhoren
“Voor mijn eerste zaak kreeg ik twee dozen met financiële stukken op mijn bureau. Een kerkbestuur had tonnen verduisterd. Ik vond het net een spannend boek. Soms sluit ik aan bij lopende onderzoeken van rechercheteams, maar meestal werk ik zelfstandig waarbij ik met andere financieel experts overleg voer. Het is voornamelijk een kantoorfunctie maar het komt ook voor dat ik aanschuif bij een getuigen- of verdachtenverhoor om vanuit mijn expertise de juiste vragen te stellen. Als ik met een onderzoek bezig ben vind ik het erg interessant dat ik gaandeweg steeds meer ontdek. Onder het bekende puntje van de ijsberg zit vaak nog veel meer.”
Financiële invalshoek
“Inmiddels stellen collega’s mij vaak financiële vragen. Hoe zit het met de belastingregels? Kun je een waardebepaling maken? Soms vragen collega’s me om nog eens naar een oude zaak te kijken, omdat ik er vaak net een andere blik op heb. De politie is heel goed om ergens met een strafrechtelijke bril naar te kijken en ik bekijk een zaak meer vanuit een financiële invalshoek. Ik weet hoe structuren in vennootschappen gebruikelijk in elkaar zitten en hoe jaarrekeningen er logischerwijs uitzien. Het is goed dat de politie wordt uitgebreid met meer financieel experts. Iemand financieel aanpakken is naar mijn mening vaak effectiever dan via het strafrecht. Gemiddeld heb ik circa tien potentiele zaken op mijn bureau, dit zijn aangiftes die vanuit het OM of een district binnenkomen. Door het natrekken van registers van het KvK, Kadaster en politiesystemen en het beoordelen van allerlei transacties maak ik een afweging of er genoeg strafrechtelijke aanknopingspunten zijn voor de politie.”
Vacatures
Van witwassen tot zedenzaak en van fraude tot liquidatie…. Elke case heeft wel een financieel spoor of motief. De politie zoekt de aankomende jaren meer collega’s die net als Angelique de opsporing kunnen versterken met hun financiële expertise. Financieel rechercheurs en analisten die zich vastbijten in een zaak om de onderste steen boven te krijgen en criminelen te slim af kunnen zijn. 
#CrimediggersLIVE
Wil jij net als Angelique je financiële kennis en opsporingstalent inzetten om criminelen op te sporen, aan te houden en hun crimineel verkregen bezit af te pakken? En ben jij een hoogopgeleide financial? Bewijs jezelf dan 16 april op #CrimediggersLIVE. Hét event voor financieel en digitaal opsporingstalent. Je gaat live aan de slag met een echte case, echte clues en een echte deadline.  
Meld je aan op: www.crimediggers.nl 

Gerelateerde artikelen