Energieautoriteit verwacht verdrievoudiging van markt voor duurzame energie

Forse groei verduurzaming

De wereldwijde markt voor massaal geproduceerde schone-energietechnologieën zal naar verwachting tegen 2030 een jaarlijkse waarde van ongeveer 650 miljard dollar (608 miljard euro) bereiken, volgens een recente studie van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Dit is meer dan drie keer zoveel als het huidige niveau. Een voorwaarde voor deze groei is dat alle landen hun aangekondigde energie- en klimaatbeloften volledig nakomen. Dat meldt het ANP.

  • Schone-energiemarkt kan jaarlijks $650 miljard waard zijn in 2030.
  • Banen in schone energieproductie kunnen verdubbelen tegen 2030.
  • Geopolitieke risico’s en krappe toeleveringsketens bedreigen groei.

Deze markten omvatten onder meer de productie van zonnepanelen, windturbines, batterijen voor elektrische auto’s en warmtepompen. Volgens het IEA kan het aantal banen in de productie van schone energie meer dan verdubbelen, van 6 miljoen nu tot bijna 14 miljoen in 2030. Het agentschap voorspelt verdere snelle groei van de industrie en werkgelegenheid in de komende decennia. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Geopolitieke risico’s en krappe toeleveringsketens

Het IEA waarschuwt echter voor geografische risico’s, met de drie grootste producenten van schone-energietechnologieën, waaronder China, die samen meer dan 70 procent van de productiecapaciteit bezitten. Daarnaast is een groot deel van de mijnbouw voor kritieke mineralen geconcentreerd in een klein aantal landen, zoals de Democratische Republiek Congo voor kobalt en Australië, Chili en China voor lithium. Deze concentratie verhoogt het risico op leveringsonderbrekingen en prijsvolatiliteit.

Om de Nederlandse industrie te verduurzamen, zijn investeringen nodig in systemen, technieken en apparaten. Volgens de rijksoverheid investeerden bedrijven in de nijverheid (exclusief bouw) en energie in 2020 bijna 2,9 miljard euro in milieu. Bovendien stimuleert de overheid investeringen in grootschalige ‘groene’ energieprojecten, zoals wind- en zonne-energieparken, via subsidies. Daarnaast speelt de CO₂-heffing voor de industrie een rol. Deze heffing stimuleert bedrijven om bij hun investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO₂-uitstoot voor mens en milieu, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Het is belangrijk om snelheid te houden en de plannen concreet te maken om de doelstellingen voor 2030 daadwerkelijk te halen. Zo blijven we investeren in nieuwe technologieën die bedrijven in staat stellen om op duurzame en schone wijze te produceren.

Prijsstijgingen door krapte in toeleveringsketens

De risico’s van krappe toeleveringsketens zijn al merkbaar, wat heeft geleid tot prijsstijgingen in de schone-energiesector. Dit maakt het voor landen moeilijker en duurder om over te stappen naar schone energie. De afhankelijkheid van enkele belangrijke leveranciers verhoogt ook de geopolitieke spanningen en kan leiden tot verstoringen in de mondiale energievoorziening.

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen