ICT-groei daalt, investeringsoptimisme blijft

ICT groeit minder hard

De Nederlandse ICT-sector groeit dit jaar met slechts 1 procent, aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Dit vertraagde groeitempo is vooral te wijten aan een afname in de vraag naar digitale producten en diensten na een periode van sterke groei tijdens de coronacrisis. Ondanks deze afkoeling blijft het vertrouwen van ondernemers in de sector sterk, mede door aanzienlijke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) en nieuwe softwaretoepassingen. Deze investeringen moeten in de komende jaren bijdragen aan een robuustere groei. Dat meldt het ANP op basis van onderzoek van ING.

  • ICT-sector groeit dit jaar slechts 1 procent.
  • Arbeidstekorten en minder gewerkte uren drukken de groei.
  • Investeringen in AI moeten leiden tot heropleving vanaf 2025.

Vorig jaar groeide de ICT-sector in Nederland nog met een solide 3,5 procent. In 2024 is de verwachte groei echter teruggelopen naar slechts 1 procent. Volgens onderzoekers van ING komt deze vertraging voort uit een natuurlijk gevolg van de sterke vraag naar digitale producten en diensten tijdens de coronacrisis, een periode waarin veel bedrijven hun digitale infrastructuur hebben uitgebreid. Sindsdien is de vraag afgenomen, wat resulteert in een vertraagde groei.

Volgens een recent rapport van McKinsey blijft AI een van de meest strategische investeringsgebieden voor techbedrijven wereldwijd, met verwachtte groei in toepassingen en winstgevendheid vanaf 2025 .

Arbeidstekorten

Een andere factor die de groei drukt, is het tekort aan arbeidskrachten binnen de sector. Dit tekort heeft geleid tot een daling in het aantal gewerkte uren bij veel IT-dienstverleners. Dit probleem speelt al langer in de ICT-sector, maar wordt nu extra voelbaar nu de sector probeert door te groeien in een post-pandemische wereld. Het tekort aan gekwalificeerde professionals maakt het voor bedrijven moeilijker om projecten op tijd af te ronden en te voldoen aan de vraag van klanten, wat een rem zet op de algehele groei van de sector. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Blijven investeren in AI

Ondanks de huidige uitdagingen blijven veel bedrijven in de ICT-sector optimistisch over de toekomst. Ze investeren fors in nieuwe softwaretoepassingen en AI-technologieën. ING voorspelt dat deze investeringen de basis zullen leggen voor een nieuwe golf van groei in 2025 en daarna. “Zoals we eerder voorspelden, is 2024 voor generatieve AI op de werkplek een opstartjaar,” aldus ING. Deze investeringen zijn cruciaal om te kunnen inspelen op de verwachte toename in vraag naar geavanceerde digitale oplossingen, gedreven door de snelle ontwikkelingen in AI. {Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Optimistisch ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de ICT-sector blijft ondanks de huidige groeivertraging sterk. Uit onderzoek van ING blijkt dat 85 procent van de ondernemers verwacht dat hun winstgevendheid zal stijgen of op zijn minst stabiel zal blijven. Deze positieve verwachtingen zijn mede te danken aan de voortdurende investeringen in technologie en innovatie. Bedrijven anticiperen op een heropleving van de markt, gedreven door de nieuwe mogelijkheden die AI en andere opkomende technologieën bieden.

Vooruitzichten

Hoewel 2024 een jaar van gematigde groei zal zijn, zijn de vooruitzichten voor 2025 en de daaropvolgende jaren veelbelovend. De investeringen in AI en andere digitale innovaties zullen naar verwachting hun vruchten afwerpen, met een aanzienlijke toename van de vraag naar geavanceerde softwareoplossingen en diensten. ING wijst erop dat bedrijven die nu investeren in deze technologieën, goed gepositioneerd zullen zijn om te profiteren van de verwachte groei in de toekomst.

Internationale context

De uitdagingen en kansen die de Nederlandse ICT-sector momenteel ervaart, zijn niet uniek. Wereldwijd zijn vergelijkbare trends zichtbaar. Zo hebben bedrijven in de Verenigde Staten en de rest van Europa eveneens te maken met arbeidstekorten en een afname van de vraag na de piek tijdens de pandemie. Tegelijkertijd investeren ook zij fors in AI en andere digitale technologieën om hun concurrentiepositie te versterken. Volgens een recent rapport van McKinsey blijft AI een van de meest strategische investeringsgebieden voor techbedrijven wereldwijd, met verwachtte groei in toepassingen en winstgevendheid vanaf 2025 .

Lange termijn groei

Het is duidelijk dat technologie de sleutel blijft tot toekomstige groei in de ICT-sector. Bedrijven die erin slagen om hun investeringen in AI, cloud computing en andere opkomende technologieën effectief in te zetten, zullen in staat zijn om de uitdagingen van vandaag te overwinnen en sterker uit de bus te komen in de komende jaren. De aanhoudende technologische ontwikkelingen bieden tal van nieuwe kansen, maar vragen ook om strategische investeringen en visie om deze te kunnen benutten.

Aanpassingen

Het veranderende landschap in de ICT-sector vereist dat bedrijven zich snel aanpassen om relevant te blijven. Dit betekent niet alleen investeren in nieuwe technologieën, maar ook het aantrekken en behouden van talent. Het huidige arbeidstekort is een duidelijk signaal dat de sector meer moet doen om een aantrekkelijk werkklimaat te bieden. Bedrijven moeten zich richten op het creëren van flexibele werkplekken, investeringen in opleiding en ontwikkeling van medewerkers, en het versterken van hun employer branding om het benodigde talent aan te trekken en te behouden.

Gerelateerde artikelen