Hoogleraar urgentiegeneeskunde Joost Bierens: “Op rampen wordt vaak verkeerd gereageerd”

Joost Bierens, als gasthoogleraar verbonden aan de onderzoeksgroep urgentie- en rampengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, stelt dat er na rampsituaties vaak niet adequaat gereageerd wordt. "We doen te veel, te weinig of de verkeerde dingen", zegt Bierens. Tijdens FM-Dag op 6 oktober zal hij vertellen waarom we moeten leren om rampen als rustpunt te gebruiken.
Hoewel heftige emoties na een ramp begrijpelijk zijn, is het volgens Bierens belangrijk dat we op zulke momenten ook oog hebben voor de feiten en nadenken over de consequenties van ons handelen. Als voorbeeld noemt de hoogleraar de respons op de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004. “Er werd meer geld ingezameld dan nodig was om de situatie te herstellen. Hulporganisaties buitelden met goede bedoelingen over elkaar. Hierdoor werden een hoop zinloze projecten uitgevoerd en werd het normale herstelproces belemmerd”, zegt Bierens.
Anderzijds zijn er ook rampen die we langdurig aan zien komen, maar waarop volgens Bierens niet gereageerd wordt. “Zo zijn de problemen die tot de stroom van bootvluchtelingen leiden al minstens twintig jaar bekend. In die tijd hebben mensenhandelaren hier hun businessmodellen omheen gebouwd, maar de politiek komt pas in actie als het water tot de lippen staat”, zegt Bierens. Volgens de anesthesioloog is zo’n reactie zeer menselijk. “In het bedrijfsleven werkt het vaak niet anders. Zolang de zaken goed gaan, waarschuwt niemand dat het de verkeerde kant op gaat. Al kan uit onderliggende ontwikkelingen soms gemakkelijk opgemaakt worden dat het de verkeerde kant opgaat.”
 
 
————————————————————————————— 
 
Ontmoet 750 finance leaders tijdens FM Dag 2016 op 6 oktober
Bent u financieel eindverantwoordelijk voor uw organisatie? Wilt u uw bedrijf laten groeien? Bezoek dan de FM Dag op 6 oktober in Den Bosch. Open de deur naar een wereld met thought leadership, topnotch kennis, verrassende visies en talrijke netwerkmogelijkheden in een schitterende ambiance. Laat u inspireren tijdens 30 keynotes, workshops en presentaties, en ontmoet 750 financiële vakgenoten. Verzeker u nu van een plaats via FM-Dag.nl.Ontmoet 750 finance leaders tijdens FM Dag 2016 op 6 oktober  
Gerelateerde artikelen