Hoogleraar: “Onderzoek zet vraagtekens bij effectiviteit EU-taxonomie voor duurzaamheid”

Impact van duurzame investeringen overschat

Uit recent onderzoek blijkt dat duurzaam beleggen minder impact heeft op bedrijfsgedrag dan verwacht. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor EU-bedrijven die zwaar hebben geïnvesteerd in ESG-initiatieven. Veel ondernemingen zullen hun duurzaamheidsstrategie mogelijk moeten heroverwegen in het licht van deze nieuwe inzichten. Dat schrijft Professor Finance aan de London School of Economics, Dirk Jenter in een commentaar op de website van het instituut.

  • Duurzaam beleggen minder effectief dan gedacht voor bedrijfsgedrag
  • EU-bedrijven heroverwegen ESG-strategieën na nieuwe onderzoeksbevindingen
  • Vraag naar transparantie in duurzame fondsen neemt toe

Volgens Jenter heeft een studie onder 509 bedrijfsinvesteerders overeenkomsten aan het licht gebracht tussen traditionele en duurzame aandelenfondsen. Beide groepen rangschikten milieu- en sociale prestaties als minst belangrijk voor de langetermijnwaarde van een bedrijf, na factoren als strategie en operationele prestaties. Dit suggereert dat de impact van duurzaam beleggen op bedrijfsgedrag mogelijk overschat wordt.

De Europese Commissie zal mogelijk de implementatie en impact van deze ESG-regelgeving moeten heroverwegen.

Zowel traditionele investeringsfondsen als beheerders van duurzame fondsen geven aan dat ze niet bereid zijn financieel rendement op te offeren voor milieu- of sociale doelstellingen. Slechts 27% van de ondervraagde managers zou een verlies van één basispunt tolereren ter ondersteuning van ESG-doelen. Dit benadrukt dat financiële prestaties de hoogste prioriteit blijven, ongeacht het fondstype. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Beperkingen gelden voor beide typen fondsen

Interessant genoeg ervaren zowel duurzame als traditionele fondsen beperkingen met betrekking tot ESG-criteria. 84% van de duurzame fondsbeheerders geeft aan dat ESG-gerelateerde beperkingen hun investeringsbeslissingen beïnvloeden, maar ook ongeveer tweederde van de traditionele fondsbeheerders ervaart soortgelijke beperkingen. Dit verkleint het veronderstelde verschil tussen beide fondstypen verder.

EU-taxonomie voor duurzame activiteiten onder druk

De bevindingen van dit onderzoek zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de EU-taxonomie voor duurzame activiteiten. Deze classificatie, bedoeld om duurzame investeringen te stimuleren, lijkt minder invloed te hebben op beleggingsbeslissingen dan verwacht. De Europese Commissie zal mogelijk de implementatie en impact van deze regelgeving moeten heroverwegen.

Bedrijven heroverwegen ESG-strategieën

Als reactie op deze inzichten zullen veel EU-bedrijven waarschijnlijk hun ESG-strategieën opnieuw evalueren. De focus zal verschuiven naar initiatieven die zowel financieel rendement als duurzaamheidsvoordelen opleveren. Bedrijven die zwaar hebben geïnvesteerd in ESG-programma’s zonder duidelijke financiële voordelen kunnen onder druk komen te staan van aandeelhouders.

Investeerders vragen om meer transparantie

De studie onderstreept het belang van transparantie in fondslabels en -strategieën. Investeerders zullen naar verwachting meer gedetailleerde informatie eisen over hoe fondsen ESG-factoren integreren in hun beleggingsbeslissingen. Dit kan leiden tot strengere rapportagevereisten en meer scrutiny van zogenaamde duurzame fondsen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Impact op EU-klimaatdoelstellingen

Deze bevindingen kunnen gevolgen hebben voor de klimaatdoelstellingen van de EU. Als duurzaam beleggen minder effectief blijkt in het sturen van bedrijfsgedrag, kan dit de vooruitgang richting klimaatneutraliteit vertragen. Beleidsmakers zullen mogelijk aanvullende maatregelen moeten overwegen om de gewenste veranderingen in het bedrijfsleven te stimuleren.

Recente ontwikkelingen in duurzaam beleggen

Ondanks de bevindingen van dit onderzoek, blijft de interesse in duurzaam beleggen groeien. Volgens een recent rapport van Morningstar zijn de netto-instromen in duurzame fondsen in Europa in het derde kwartaal van 2023 gestegen tot €30,5 miljard, een toename van 32% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit suggereert dat beleggers nog steeds vertrouwen hebben in het concept van duurzaam beleggen.

Toekomst van ESG-investeringen onzeker

De toekomst van ESG-investeringen in de EU blijft onzeker. Terwijl de vraag naar duurzame beleggingsproducten blijft groeien, zullen bedrijven en fondsbeheerders moeten navigeren tussen financiële prestaties en duurzaamheidsdoelstellingen. De komende jaren zullen cruciaal zijn in het bepalen van de werkelijke impact van duurzaam beleggen op bedrijfsgedrag en maatschappelijke verandering. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen