Hoogleraar: “Akkoord is ratjetoe waarin ‘mits juridisch houdbaar’ vaak te lezen is”

Hogere kosten industrie door oorlog Oekraïne
Hoogleraar Corporate Governance: 'Akkoord stelt teleur'

Het kabinet gaat in het coalitieakkoord te weinig in op de economie en het vestigingsklimaat. Daarbij is de paragraaf te kort. Dat stelt voormalig hoogleraar Corporate Governance Leen Paape (Nyenrode Business Universiteit) in zijn reactie op de voorgestelde plannen van het nieuwe kabinet. Toch ziet hij ook lichtpuntjes.

Het duurt tot de voorlaatste pagina alvorens een paragraaf tegen te komen die gaat over economie en vestigingsklimaat. De paragraaf is ruwweg één A4 lang, 4% van het totaal. Wat daarin staat pleziert ondernemers vast; lastenverzwaring draaien we terug, minder regeldruk (welke regering heeft dat niet beloofd?), meer kenniseconomie maar wel minder Engels in het onderwijs, innovatie en infrastructuur krijgen prioriteit.

  • Hoofdlijnenakkoord belooft lastenverlichting en minder regeldruk voor ondernemers, met een focus op innovatie en infrastructuur.
  • Energietransitie krijgt steun, met de belofte dat energiekosten in lijn zullen zijn met buurlanden
  • Terugdraaien CO2-heffing en het niet opvangen van CO2 lijkt tegenstrijdig lijkt met erkenning klimaatverandering aan te passen.

U wordt geholpen met de energietransitie en de kosten voor energie moeten in de pas lopen met die van buurlanden, lager worden dus. Invest NL wordt verstevigd en kleine ondernemers wordt beloofd te kijken naar de mogelijkheid om mensen in dienst te nemen. Dat laatste moet wel nu de beoogde coalitie toezegt te zorgen dat er meer vaste contracten komen en minder zzp’ers.

Het is een bijzonder ratjetoe waarin het begrip ‘juridisch houdbaar’ als disclaimer vaker terugkomt.

Als je dan met wat goede wil verder leest dan is er nog wat te hopen omdat er wordt gesproken over meer bouwen en woningen, onderhoud aan de infrastructuur, vier kerncentrales, een gelijk internationaal speelveld, we willen meer groen maar geen emissiezones en o ja, we draaien de van de CO2-heffing terug en opvang van CO2 doen we helemaal niet meer.  Het klinkt wat bijzonder als je op de bladzijde daarna leest dat Nederland zich moet aanpassen aan de klimaatverandering.

Het is een bijzonder ratjetoe waarin het begrip ‘juridisch houdbaar’ als disclaimer vaker terugkomt. Hoop is inderdaad geen strategie, zeker niet voor ondernemers. Het hoofdlijnenakkoord stelt teleur als er ook staat dat een gezonde economie en een florerend bedrijfsleven noodzakelijk zijn voor onze welvaart. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het terugdraaien van het belasten van de inkoop van eigen aandelen, weliswaar niet voor ieder bedrijf relevant (maar wel een goed idee).

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

 

Gerelateerde artikelen