Hoofdpunten Miljoenennota 2016

Dit jaar groeit de economie met 2,0%. Volgend jaar met 2,4%. Het tekort neemt verder af en de werkloosheid daalt. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2016 die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag 15 september aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Hieronder volgt een overzicht met de hoofdpunten uit de miljoenennota 2016.
– De werkloosheid daalt volgend jaar naar verwachting naar 605.000 mensen. Dat is 6,7 procent van de beroepsbevolking.
– De economische groei is geraamd op 2,4 procent.
– Huishoudens gaan 1,9 procent meer besteden. Bedrijven gaan 6 procent meer investeren.
– De inflatie stijgt naar 1,1 procent.
– Het begrotingstekort wordt voor volgend jaar geraamd op 1,4 procent van wat we met z’n allen verdienen, het bruto binnenlands product (bbp). Het tekort ligt ruim onder de Europese begrotingsnorm van 3 procent.
– De staatsschuld daalt naar 64,5 procent van het bbp. Dat ligt nog steeds boven het Europese maximum voor de overheidsschuld, die op 60 procent is bepaald.
– Het kabinet verlaagt de lasten op arbeid met 5 miljard euro.
– Meer dan de helft (2,6 miljard euro) hiervan gaat naar een verhoging van de arbeidskorting voor inkomens tot ongeveer 50.000 euro.
– De tarieven tweede en derde schijf in de inkomstenbelasting gaan met 2 procentpunt omlaag. Dat kost de schatkist 2,6 miljard euro.
– Het toptarief (52 procent) gaat later in, bij een bruto jaarsalaris van ruim 66.000 euro. Dit kost 800 miljoen.
– Er wordt 300 miljoen vrijgemaakt om ouders met jonge kinderen te stimuleren te gaan werken.
– Bovenstaande maatregelen worden deels bekostigd door de algemene heffingskorting volledig af te bouwen. Dat levert de schatkist 2,1 miljard euro op.
– Defensie krijgt er structureel 345 miljoen euro bij. De uitgaven voor missies gaan met 60 miljoen omhoog.
– Er komt 210 miljoen euro structureel beschikbaar voor mensen in verpleeghuizen.
– Gemeenten krijgen meer geld voor de opvang van peuters. Ook het vaderverlof wordt uitgebreid. Deze maatregelen kosten 135 miljoen.
– Het kabinet besloot eerder al de gaswinning in Groningen te verminderen. Dat betekent een tegenvaller van 1,1 miljard euro dit jaar.
– 649 miljoen extra voor de enorm toegenomen asielstroom. Hiervan gaat 110 miljoen extra naar opvang van vluchtelingen in de eigen regio

 

Alle Actualiteiten voor Accountants in 1 dag
Wat zijn voor uw adviespraktijk de financiële en fiscale gevolgen van de komende wijzigingen in de wetgeving? U hoort het tijdens het seminar Actualiteiten voor Accountants. Volg dit programma en u bespaart direct voor uw cliënten, u voorkomt financiële en fiscale risico’s en u adviseert uw cliënt op een hoger niveau. Meld u direct aan.


 

 

Gerelateerde artikelen