Hogere rente? Niet voor 2023 (zegt men nu nog)

Maar over twee jaar wel twee renteverhogingen na elkaar.

De Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, tornt niet aan zijn huidige lage renteniveau’s van 0 tot 0,25 procent. De eerste rentestap wordt in 2023 verwacht, zo werd duidelijk na de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed. Ook een tweede rentestap zal tegen het einde van 2023 een feit zijn, zo is de verwachting.

In een toelichting wees de Fed erop dat de uitrol van vaccins de verspreiding van Covid-19 in de Verenigde Staten heeft verminderd. “Te midden van deze vooruitgang en sterke beleidsondersteuning zijn de indicatoren van economische activiteit en werkgelegenheid versterkt.”

Ook de ECB denkt nog niet aan renteverhoging. Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), liet eerder op de dag doorschemeren dat van de centrale bank voor de eurozone in september nog geen wijziging van koers moet worden verwacht. Nog niet alle harde economische data over het economisch herstel zijn dan binnen, zo zei hij.

De ECB hield al voor de coronacrisis de rentes historisch laag om de economische groei en inflatie aan te jagen in de eurozone. Daar kwam nog eens een massaal opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 1850 miljard euro bij om meer geld in te economie te laten stromen na de uitbraak van de coronavirus. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijven en huishoudens gemakkelijk geld kunnen lenen.

Een teken aan de wand is echter dat de Noorse centrale bank de rente wel gaat verhogen. “Binnen de huidige beoordeling van de vooruitzichten en risico’s wordt de beleidsrente waarschijnlijk in september verhoogd”, zei gouverneur Oystein Olsen donderdag bij het nieuwste rentebesluit van de Noorse centrale bank. Eerder meldde Norges Bank al de rente waarschijnlijk te verhogen in de tweede helft van dit jaar, maar plakte daar nog geen specifieke datum op.

De Fed laat ook zijn opkoopprogramma voor obligaties ongemoeid. Nu nog worden daar maandelijks miljarden in gestoken. Dat zal zo blijven tot het moment dat er verdere vooruitgang is geboekt op het gebied van werkgelegenheid en inflatie.

De laatste tijd waren er zorgen bij beleggers dat de Fed eerder kan overgaan tot het aanscherpen van het monetair beleid vanwege de sterk oplopende inflatie in de VS. Die kwam in mei uit op 5 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in dertien jaar. Verscheidene beleidsmakers van de Fed hebben gezegd dat die hogere inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard is en na verloop van tijd zal afzwakken.

De Fed verhoogd evengoed zijn inflatieprognoses tot eind 2023. In 2021 zal het leven in de VS in doorsnee met 3,4 procent stijgen, terwijl in maart nog een inflatie van 2,4 procent werd voorspeld. Voor volgend jaar bleef de Fed bij zijn prognose van 2 procent. Een jaar later stijgt de inflatie tot 2,2 procent, waar eerder 2,1 procent werd voorzien.

De druk op de consumentenprijzen is de afgelopen twee maanden groter gebleken dan verwacht. Uit cijfers van het ministerie van Arbeid bleek dat de prijzen in april met 0,8 procent en in mei met 0,6 procent zijn gestegen. Dat waren de grootste maandelijkse stijgingen sinds 2009.

In vergelijking met maart zagen meer beleidsmakers van de Fed een rentestap in 2023 zitten. Nu ging het om 13 van de 18 ambtenaren. In maart waren dat er nog zeven. Elf functionarissen dachten ook aan een tweede rentestap tegen het einde van dat jaar. Het aantal bestuurders dat volgend jaar een rentestap wil, nam ook toe. Evengoed is daar nog geen meerderheid voor.

Het economisch herstel in de VS wint aan kracht nu de bedrijfsbeperkingen worden opgeheven en de sociale activiteit in het hele land toeneemt. Industrie en bedrijven kunnen ook de sterke vraag niet aan. Dit heeft ook geleid tot problemen in de toeleveringsketen, langere doorlooptijden en hogere prijzen. Tegelijkertijd is de groei van de werkgelegenheid de afgelopen paar maanden teleurstellend geweest.

Volgens de beleidsmakers van de Fed zal het herstel met horten en stoten gaan, gelet op het ongekende karakter van de pandemie. De vooruitzichten voor de tweede jaarhelft zijn optimistisch omdat steeds meer Amerikanen zijn ingeënt.

(ANP)