Hoge Raad: toch loonbeslating over regelingen in de WKR

Gevaar voor hoge vertrekvergoedingen en pensioenpremies.

Tellen gericht vrijgestelde vergoedingen of vergoedingen die in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling vallen, mee als er in de regeling over excessieve vertrekvergoedingen over ‘loon’ gesproken wordt? Toen de WKR in 2009 werd ingevoerd, telde dit soort vergoedingen niet als loon.

Maar de Hoge Raad oordeelt nu dat het algemene en ruime begrip ‘loon’ van toepassing is, als een specifieke regeling in de wet geen verdere afbakening van het loonbegrip kent.

Dat kan een zware tegenvaller zijn voor werkgevers. Over gericht vrijgestelde vergoedingen of vergoedingen die in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling vallen, hoefde tot nu toe geen loonbelasting betaald te worden. Door de uitspraak van de Hoge Raad kan dat veranderen. Over deze regelingen kan wel degelijk loonbelasting verschuldigd zijn als er in de regeling over excessieve vertrekvergoedingen gesproken wordt over ‘loon’.

Deze uitspraak heeft gevolgen op andere regelingen, zoals de regels rond excessieve vertrekvergoedingen. Werkgeversorganisatie AWVN waarschuwt hiervoor.

Ook bij veel andere regelingen in de loonheffingen komt het begrip ‘loon’ terug. Bijvoorbeeld als het gaat om het vaststellen van het gebruikelijke loon bij een aanmerkelijk belanghouder of in bepalingen rondom pensioenregelingen. Ook bij de berekening van de hoogte van de heffingskortingen speelt ook het begrip ‘loon’ een belangrijke rol.

AWVN verwacht dat het ministerie van Financiën met reparatiewetgeving komt om de onbedoelde gevolgen van de uitbreiding van het loonbegrip en de hierdoor ontstane onduidelijkheid weg te nemen.

Gerelateerde artikelen