Hoe staat belangrijkste handelspartner er voor?
De Duitse economie is in 2023 voor het eerst sinds de coronapandemie gekrompen. De grootste economie van de eurozone kromp in 2023 met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers. In 2022 groeide de Duitse economie nog met 1,8 procent. De laatste keer dat de belangrijkste handelspartner van Nederland een krimp liet zien was tijdens de coronapandemie in 2020. In dat jaar kromp de Duitse economie met 3,8 procent.
- Daling Duitse economie lijkt eind 2023 ingezet
- Krimp kan nederlandse bedrijven raken
De voorlopige cijfers bevatten volgens Destatis ook een “zeer vroege schatting” voor het vierde kwartaal van 2023. Daaruit blijkt dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor economische groei, in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent is gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. In het derde kwartaal van 2023 was er sprake van een herziene stagnatie ofwel nulgroei. Eerder was voor het derde kwartaal een krimp met 0,1 procent op kwartaalbasis gemeld.
De krimp van de Duitse economie kan gevolgen hebben voor het hoger financieel management van Nederlandse bedrijven en het Nederlandse bedrijfsleven. De Duitse economie is namelijk de belangrijkste handelspartner van Nederland. De krimp van de Duitse economie kan leiden tot minder vraag naar Nederlandse producten en diensten, wat kan leiden tot minder omzet en winst voor Nederlandse bedrijven. Sommige experts waarschuwen daarom voor de gevolgen van de krimp van de Duitse economie voor Nederlandse bedrijven. Het is nog onduidelijk of deze verslechtering van de Duitse economie leidt tot meer handelskredietverzekeringen en overige maatregelen.
Volgens de Duitse krant Handelsblatt heeft de krimp van de Duitse economie verschillende oorzaken, waaronder de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit en de stijgende olieprijzen. Ook de hoge prijzen in alle fases van het economische proces en de remmende werking daarvan op de economische groei spelen een rol.
Het is belangrijk voor het hoger financieel management van Nederlandse bedrijven en het Nederlandse bedrijfsleven om de ontwikkelingen in de Duitse economie nauwlettend te volgen en zich voor te bereiden op de gevolgen van de krimp van de Duitse economie. Het is raadzaam om alternatieve markten te vinden voor Nederlandse producten en diensten en om te investeren in innovatie en duurzaamheid om de concurrentiepositie te versterken.